Medicijn Ruconest

Eerste coronapatiënt behandeld in onderzoek naar medicijn van Leidse fabrikant

10 augustus 2020 12:19 Aangepast: 10 augustus 2020 12:51
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming heeft een eerste patiënt behandeld in een uitgebreide studie naar een medicijn dat mogelijk helpt tegen corona.

Het bedrijf werkt al langer aan een middel tegen Covid-19, waarbij wordt samengewerkt met het Universitair Ziekenhuis Bazel in Zwitserland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werken deze medicijnen tegen corona? Ze worden (soms) wel gebruikt

De bewuste patiënt ligt ook in Zwitserland. Hoe het met hem of haar gaat, is nog niet duidelijk. Voor het onderzoek zullen maximaal 150 patiënten met een ernstige longontsteking worden behandeld met het medicijn Ruconest.

Koorts verdwenen

In april kwamen al 'bemoedigende resultaten' naar buiten. Na de behandeling verdween de koorts bij vier van de vijf patiënten binnen 48 uur. Kort daarna werden ze als volledig hersteld uit het ziekenhuis ontslagen. Een patiënt moest voor extra beademing tijdelijk naar de intensive care, maar is nadien ook volledig hersteld.

Ruconest bestaat al langer dan de virusuitbraak. Met de ontstekkingsremmer wordt onder meer erfelijk angio-oedeem behandeld. Dat is een flinke zwelling die soms in een korte tijd opkomt, bijvoorbeeld een vochtophoping in iemands tong, gehemelte, gezicht of darmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland koopt 300 miljoen potentiële coronavaccins Universiteit van Oxford

Medisch directeur Bruno Giannetti van Pharming ziet in Ruconest een veelbelovende kandidaat voor de behandeling van ernstige complicaties bij coronapatiënten.

Onderzoek uitgebreid

Het onderzoek van Pharming zal worden uitgebreid naar klinische centra in Mexico en Brazilië. Een aanvullende studie in de Verenigde Staten bevindt zich in de laatste fase van voorbereiding.

Er wordt in de wereld door meer bedrijven gewerkt aan een coronamedicijn. De Amerikaanse farmaceut Gilead heeft eerder dit jaar in de Verenigde Staten en de Europese Unie zelfs al goedkeuring gekregen voor de inzet van ontstekingsremmer remdesivir voor de behandeling van ernstig zieke patiënten met Covid-19.

Dit is het door Nederland gekochte coronavaccin

Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië hebben een contract gesloten met farmaceut AstraZeneca voor de levering van 300 miljoen coronavaccins.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore