Een gitzwarte stranddag gisteren aan onze kust: vier mensen verdronken in de Noordzee. De zee was niet alleen zeer verraderlijk, strandgangers blijken ook laks en onwetend. En dus klinkt een dringende oproep van strandwachten en Noordzee-deskundigen: "Neem de gevaren van de zee als-je-blieft serieus."
Lifeguards konden het gisteren amper bijbenen. Op één dag voerden zij 562 reddingsacties uit, laat een woordvoerder van de Reddingsbrigade aan RTL Nieuws weten. Een record.
In 45 gevallen was er sprake van een levensbedreigende situatie. Voor vier mensen, twee jonge mannen van 28 en 24 jaar en een meisje van 16 jaar, kwam de hulp gisteren te laat.
Overmoedig
Schokkende cijfers, maar hoe kwam het dat het zo vaak mis ging? Dat ligt volgens Marc van der Jagt van de Reddingsbrigade aan meerdere factoren.
"Allereerst was het ontzettend druk. Het strand in Den Haag was zelfs zo bepakt dat ambulancediensten er bijna niet doorheen kwamen. Door die megadrukte was het voor lifeguards moeilijk om goed overzicht te houden."
Gevaarlijke stroming
En dan was de zee ook nog extreem verraderlijk door een aflandige wind en een sterke onderstroming. Vanwege die extreme omstandigheden werd de rode vlag gehesen. Het gebeurt niet vaak dat zwemmen ten zeerste wordt afgeraden.
Veel strandgangers luisteren ernaar, maar lang niet iedereen, ziet de Reddingsbrigade. "Mensen zijn overmoedig en denken: 'het zal allemaal wel meevallen. Het overkomt mij niet.' Dat kan levensgevaarlijk zijn."
Rode vlag
- De reddingsbrigade heeft gisteren de rode vlag gehesen voor de hele kustlijn van elf kilometer, in verband met verraderlijke stroming.
- Ook vandaag is de rode vlag gehesen op de stranden van Den Haag.
- Het hijsen van de rode vlag betekent: 'Ga niet zwemmen, de zee is gevaarlijk'.
- De reddingsbrigade stelt dat het hijsen van de rode vlag niet vaak gebeurt.
- Ondanks het dringende advies, luistert niet iedereen naar het signaal. Mensen zijn laks, of weten niet wat de vlag betekent.
Fratsen en kuren
Dat veel mensen de zee inplonzen zonder het gevaar te beseffen, ziet ook Ben Stiefelhagen. Hij is professioneel duiker en organiseert al 35 jaar duikexcurcies in de Noordzee, die hij kent kent als zijn broekzak.
"We onderschatten de fratsen en kuren en gevaren van de Noordzee enorm", vindt ook Stiefelhagen. "We zouden veel verstandiger en bewuster met de gevaren van de zee om moeten gaan. Als mensen zo laks en onwetend zijn, dan is er geen redden aan voor de lifeguards. Die zullen na dit dramatische weekend, ongetwijfeld nog alerter zijn."
Niet bang, maar wees verstandig
Is de oplossing niet gewoon simpel: 'verbied zwemmen in zee'? Nee, vindt Stiefelhagen. "We moeten niet bang worden, de zee is namelijk prachtig en daar moeten we van genieten. Sluit de zee in je hart, maar leer met de zee omgaan. Wees verstandig."
We kunnen al een wereld winnen, door tijdens de reguliere zwemlessen wat meer aandacht voor de zee te hebben, vindt Stiefelhagen. "Leer kinderen met kleren aanzwemmen en leer ze omgaan met stroming en met koudere temperaturen. Nu zijn de lessen er toch vooral op gericht om in een zwembad te zwemmen."

Zee is zo anders
Jolanda Pol geeft die zee-zwemlessen. Ze noemt de lessen liever een 'experience'. "Mensen denken snel: als een kind zijn diploma's heeft, kan hij zwemmen. Maar de zee is heel anders dan een zwembad, met een duikplank en glijbaan."
"De kracht van het zeewater is zo groot. Het is een natuurfenomeen. Denk aan stromingen, eb en vloed, beestjes in het water, kuilen en lage temperaturen."
Tijdens de lessen legt Jolanda die fenomenen uit en leert ze haar (jonge) cursisten hoe ze er mee om kunnen gaan. "Ik leer kinderen wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld in een mui komen. Spelenderwijs behandelen we allerlei zaken. Zoals zwemmen met een zwemboei."
Zee is prachtig
Voor Noordzee-kenner Stiefelhagen is het helder: "Je moet alleen de zee ingaan, als je weet wat je doet. Ondanks de trieste gebeurtenissen van dit weekend, is de zee een prachtige plek om te zijn."