Voorin instappen

'Kuchschermen' in bussen en trams: zorgt hopelijk voor minder zwartrijders

10 augustus 2020 04:43 Aangepast: 10 augustus 2020 04:49
Door de kuchschermen kunnen passagiers straks weer voorin instappen. Beeld © ANP

De komende weken worden er in alle bussen en trams in Nederland 'kuchschermen' geïnstalleerd. Daardoor kunnen passagiers weer voorin instappen, waardoor de chauffeur meer zicht krijgt op de reizigers. Zo wordt het aantal zwartrijders hopelijk teruggebracht.

De maatregelen worden vandaag bekendgemaakt. Pedro Peters, van koepelorganisatie OVNL, vertelt er in De Telegraaf al over.

"Sinds de coronacrisis is er gemiddeld al zo’n twintig procent zwartrijders, omdat de voordeur ter bescherming van de bestuurder dicht blijft. Normaal is dat een à twee procent. Door achter instappen schiet het percentage omhoog."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles wat je moet weten over mondkapjes in het openbaar vervoer

In het TNO-rapport, dat door De Telegraaf is ingezien, staat dat kuchschermen helpen om het overdragen van het virus tegen te gaan. "Die raden we aan. Ze moeten regelmatig worden gedesinfecteerd om indirecte overdracht van het virus via aanraking van het scherm te voorkomen", schrijft TNO-onderzoeker Jan Souman.

Goede ventilatie

Ook gaan buschauffeurs vanaf nu bij elke halte alle deuren openen. Goede ventilatie lijkt te helpen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "De kans op blootstelling aan het virus wordt zo nog kleiner, in aanvulling op de al verplichte mondkapjes", vertelt Peters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig boetes voor ontbreken mondkapje in ov: 'Mensen werken goed mee'

Het gelijktijdig openen van voor- en achterdeur in combinatie met kuchschermen leidt volgens het TNO-rapport tot 'een sterkere reductie van de aerosolniveaus'. Aerosolen zijn kleine druppeltjes die het virus mogelijk ook kunnen verspreiden. 

Aerosolen

"Het is dus aan te bevelen alle voertuigdeuren bij elke halte even te openen. Ook is het beter dat de eerste rij stoelen achter de bestuurder afgeplakt zal blijven", legt Souman uit.

Begin volgende maand gaan de eerste bussen en trams met scherm de weg op. In oktober moet de operatie zijn afgerond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaar verspreiding coronavirus via kleine druppels onderschat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore