Ga naar de inhoud
Hittegolf

Eerste landelijke hittegolf is een feit: 'We zijn voorlopig niet van de hitte af'

Illustratief beeld. Beeld © ANP

Nederland heeft officieel te maken met een hittegolf. In De Bilt is het voor de vijfde dag op rij warmer dan 25 graden. Van die vijf dagen was het drie dagen tropisch warm, met een temperatuur boven de 30 graden.

Het is de eerste landelijke hittegolf van dit jaar. "Die zat er al enige tijd aan te komen", zegt meteoroloog Thomas Vermeulen van Buienradar, kijkend naar het zuiden van het land. Eerder vandaag was daar al sprake van een regionale hittegolf. 

Zo
Lees ook:
Zo voorkom je dat je uitdroogt tijdens de hittegolf

In Cabauw, Eindhoven, Gilze-Rijen, Maastricht en Woensdrecht werden sinds 02.00 uur vannacht temperaturen boven de 25 graden gemeten. Voor het zuidoosten is dat al de tweede hittegolf van dit jaar. In juni werd het daar al een aantal dagen op rij heel warm.

De hittegolf begon vorige week woensdag, en zal nog wel even aanhouden, vertelt Vermeulen. "We zijn voorlopig niet van de hitte af. Het is in ieder geval maandag, dinsdag en woensdag nog 30 graden in De Bilt."

De hittegolf duurt volgende week woensdag precies acht dagen. En waarschijnlijk wordt dat negen dagen. "Donderdag is onzekerder, maar ook dan lijkt de temperatuur boven de 25 graden te komen."

Eva's
Lees ook:
Eva's studentencomplex is net een sauna: 'Soms wel 40 graden'

Een hittegolf van negen dagen is vrij lang, maar niet uitzonderlijk, vertelt Vermeulen. "De hittegolf in 1975 duurde achttien dagen. En in 2018 waren er twee hittegolven van minimaal tien dagen. Dus het kan extremer, maar negen dagen is wel vrij lang."

Nieuw record

Waarschijnlijk komt er zelfs een nieuw record aan, zegt Vermeulen. "Acht dagen op rij wordt het tropisch. Het record staat op zes dagen, in 1975."

Of we vandaag ook van een dagrecord kunnen spreken wat betreft de warmte, kan Vermeulen nog niet zeggen. "Dan moet het in De Bilt boven de 32,5 graden worden. Waarschijnlijk gaat dit wel lukken."

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden

01:59
Het is heet deze zomer. Maar hoe gek zou het bij ons kunnen worden? Weervrouw Nicolien van Buienradar vertelt je waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.