Ga naar de inhoud
Protest aangekondigd

Lesbische vluchteling overgoten met kokend water in azc Gilze-Rijen

Het asielzoekerscentrum in Gilze, archieffoto uit 2018. Beeld © ANP

Actiegroep LGBT Asylum Support is een actie gestart om de Nigeriaanse vluchteling Happy te ondersteunen. Zij werd deze week met kokend water overgoten door een andere asielzoeker, omdat ze lesbisch is. Ze liep daarbij tweedegraads brandwonden op over een groot deel van haar lichaam.

Morgenochtend wil de stichting protesteren bij het asielzoekerscentrum in Gilze-Rijen waar het gebeurde. 

Beschermen

Happy woont zelf in een azc in Friesland en was in Gilze-Rijen op bezoek bij haar vriendin. Eigenlijk was die vrouw het doelwit van de aanval. Happy sprong ertussen om haar vriendin en dier 18 maanden oude zoontje te beschermen.

Bewoner
Lees ook:
Bewoner asielzoekerscentrum overgoten met kokend water bij steekpartij

Volgens voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support schoot de reactie van het azc op alle fronten tekort. Happy zou aan haar lot zijn overgelaten en moest een dag later op eigen houtje met de trein zien terug te komen in Groningen, nadat ze in een Tilburgs ziekenhuis was behandeld aan haar brandwonden.

Het Centraal Orgaan Asielzoekers ontkent dat. Er zou wel degelijk direct eerste hulp zijn gegeven en de vrouw zou uit eigen beweging zijn vertrokken, zegt een woordvoerder. "Wij hebben de vrouw zeker niet aan haar lot overgelaten."

David (18) vecht in Polen tegen homohaat

02:14
Homohaat is niet alleen in Nigeria een probleem. Ook dichter bij huis, in Polen, was het zelfs een thema bij de presidentsverkiezingen vorige maand.

Schokkende foto

Happy heeft zelf een schokkende foto van haar brandwonden naar buiten gebracht om aandacht te vragen voor de mishandeling.

Volgens Kortekaas, die de vrouw bijstaat, is er geen twijfel dat de aanval voortkwam uit homohaat. De vrouw die het kokend water gooide, viel samen met haar echtgenoot Happy al langer lastig over haar seksuele geaardheid. Dit stel, ook uit Nigeria, sprak volgens hem openlijk over hun homohaat.