Ga naar de inhoud
Lage waterdruk

Door enorm verbruik mogelijk soms geen water uit kraan in grote delen van Nederland

Beeld © Getty Images

Meerdere drinkwaterleveranciers adviseren geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of om zwembaden te vullen. Vitens voegde daar eerder op de dag aan toe dat er door tekorten op sommige plekken in Nederland mogelijk zelfs helemaal geen drinkwater meer uit de kraan zou komen.

Het bedrijf wil dat klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto's wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen 's nachts de wasmachine inschakelen. De dringende oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied van het bedrijf, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel.

Zeer lage grondwaterstanden

Daar verblijven in deze zomervakantie heel veel toeristen, waardoor het aantal watergebruikers sterk is toegenomen. Bovendien hebben deze provincies al te kampen met zeer lage grondwaterstanden en droogte.

Warmste
Lees ook:
Warmste 8 augustus ooit gemeten

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in Flevoland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Friesland van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig.

'Geen water meer uit de kraan'

"Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt", zegt een woordvoerder van Vitens.

Thuiswerkers proberen hoofd koel te houden

01:11
Met deze hitte is thuiswerken voor de meesten geen pretje.

Het bedrijf houdt de situatie van uur tot uur in de gaten. "Iedereen moet nu meehelpen om drinkwaterproblemen te voorkomen, zeker nu het nog dagenlang tropisch warm blijft."

Later meldde ook Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) zich met een soortgelijk advies, zo meldde 1Limburg. Op de site van WML staat te lezen dat het bedrijf, dat ruim 500.000 huishoudens en zo'n 15.000 bedrijven in Limburg van water voorziet, het drinkwatergebruik sinds een paar dagen enorm ziet toenemen. Op de site staan tips om slimmer met water om te gaan in dit soort warme tijden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update