'Tweede vaderland'

Nederlandse veteranen willen Libanon helpen: 'Mijn hart is daar altijd gebleven'

07 augustus 2020 18:36 Aangepast: 19 augustus 2020 13:51
Hans Dijkstra (links) en Jan van der Graaf

Hun harten bloeden nu de beelden van de explosie in Beiroet de wereld over gaan. Dus kwamen Libanonveteraren vandaag bij elkaar in Doorn om te kijken hoe zij hulp kunnen bieden aan de slachtoffers van de ramp. "Als het kan, stap ik zo weer in het vliegtuig die kant op", zegt een van hen.

Veertig jaar geleden maakten ze als militair deel uit van de Unifil-vredesmissie in Zuid-Libanon. En nog steeds voelen ze zich enorm verbonden met het land. Onderling is er sprake van echte kameraadschap. "Daarom zijn we nu samengekomen", vertelt Hans Dijkstra (60) uit Gouda.

Tranen in de ogen

De gebeurtenissen in Beiroet houden hem al de hele week bezig. "Ik zat met tranen in mijn ogen naar het nieuws te kijken. De situatie in Libanon was al verschrikkelijk, ze hebben daar helemaal niets. En nu is de halve hoofdstad vernietigd."

Bij de stichting Weerzien met Libanon, die veteranen bindt die meededen aan de vredesmissie, stroomden deze week de berichten en telefoontjes binnen van oud-militairen die willen helpen. Dat was de aanleiding om vandaag samen te komen. Samen met de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers hebben ze een aantal manieren doorgenomen waarop zij steun kunnen bieden aan de slachtoffers in Beiroet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands reddingsteam Beiroet: 'Het is een onwerkelijke situatie'

Dijkstra was 20 jaar toen hij werd uitgezonden. Het heeft een enorme impact op zijn leven gehad. "Ik ben mijn jeugd daar verloren, ik werd afstandelijker en naar binnen gekeerd. Maar we hebben er goed werk verricht. We hebben scholen gebouwd, weeshuizen gesticht. Iedereen daar is nog steeds heel blij met ons."

Tweede vaderland

Voor medeveteraan Jan van der Graaf (57) uit Tholen voelt Libanon als een tweede vaderland. "Ik was destijds 18. Ik heb er veel gezien en meegemaakt. We probeerden de mensen op allerlei manieren te helpen."

De Nederlandse militairen bouwden voorzieningen, legden straten aan en verbeterden de infrastructuur, zegt hij. "Ik heb veel vrienden gemaakt daar onder de bevolking. Mijn hart is daar altijd gebleven. Als het kan, stap ik zelf weer in het vliegtuig die kant op."

Terug naar Libanon

Beide mannen zijn vorig jaar terug geweest met stichting Weerzien met Libanon. "Ik heb mijn zoon en vriendin meegenomen, om te laten zien wat ik toen als tiener heb meegemaakt", zegt Van der Graaf. "Zodat zij zelf konden ruiken en proeven hoe slecht het er daar aan toe gaat, en hoe goed wij het in Nederland hebben."

Correspondent Olaf Koens in Libanon: 'Lijkt wel oorlogsgebied'

Olaf Koens doet verslag vanuit Beiroet, waarvan een groot deel in puin ligt na de explosie dinsdag in het havengebied.

Waaraan heeft de bevolking behoefte?

Op de bijeenkomst vandaag in Doorn zijn 35 tot 40 mensen met hun partners afgekomen, zegt BNMO-woordvoerder Fred Lardenoye. "We hebben via Skype contact gehad met het hoofd van het Nederlandse Rode Kruis in Libanon. Die heeft ons onder meer geschetst wat de stand van zaken na de explosie is en waaraan de bevolking behoefte heeft. Daarbij gaat het onder meer om voedsel, water, medicijnen en psychosociale hulp."

Lardenoye zegt dat het de bedoeling is de veteranen een aantal suggesties voor hulp aan de Libanezen aan de hand te doen. Daarvan wordt eerst een inventarisatie gemaakt. "Die mogelijkheden voor het bieden van hulp gaan we op verschillende manieren communiceren. Daarbij moet je onder meer denken aan e-mail, sociale media en het magazine van de BNMO."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore