Tropische dagen

Hobbyweermannen: 'Smullen als mijn weerstation meer dan 40 graden aangeeft'

07 augustus 2020 14:23 Aangepast: 07 augustus 2020 14:38
Thieu pronkt bij zijn eigen weerstation, bij zijn schoonmoeder op het terrein.

Amateurweermannen Thieu Smeets en Paul Scholten wijken tijdens deze bloedhete dagen geen seconde van hun eigen weerstations. Hun apparatuur en hun weerharten slaan op hol. "Vandaag zal een strijd losbarsten: wie meet de hoogste temperatuur?"

Het weerstation van Thieu Smeets uit het Limburgse Montfort staat op het terrein van zijn schoonmoeder  "Niet om haar te pesten", grapt de amateurweerman. "Maar zij heeft een boerderij en mijn meetapparatuur kan daardoor in een open veld staan. Ideaal, voor de meest nauwkeurige metingen."

Twentenaar en collega-amateurweerman Paul Scholten heeft maar liefst drie weerstations rond zijn huis in Losser. "Het meeste spul hangt op het dak en de carport." 

Spannende dagen

De aankomende superhittegolf maakt de hobby van de amateurweermannen extra spannend. De temperaturen beloven boven de 35 graden te komen vandaag.

"Ik ben blij dat ik vanwege de corona niet op vakantie kan. Kan ik lekker achter mijn pc zitten en de gegevens van mijn weerstations volgen", zegt Paul, die zijn eerste weerstationnetje in 1999 al kocht voor toen nog 1000 gulden. Rond het middaguur mat hij al 31 graden.

Dat doet hij niet alleen voor de lol. Amateurweerman zijn is ook 'serious business'. "De gegevens stuur ik weer door naar allerlei nationale en internationale weersites. En naar mijn eigen site: Weerstation meteo Losser."

Paul Scholten met zijn meetapparatuur Paul Scholten met zijn meetapparatuur

Strijd om de temperatuur

Paul Scholten is voorzitter van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, het walhalla voor de amateur-meteoroloog. Er zijn ruim 500 leden, allemaal mensen die meestal hobbymatig een weerstation runnen. "Het is vooral een hobby voor wat oudere mannen, maar we hebben ook wat jongeren. En een paar vrouwen."

Vandaag zal er wel een kleine strijd losbarsten, vermoedt de hobbyweerman: wie meet de hoogste temperatuur? "Een beetje competitief zijn we wel. Vooral op dagen als deze."

Duidelijke regels

Er zijn duidelijke regels. Zo moet de meter voor de temperatuur in de schaduw hangen, minimaal op 1,5 meter hoogte. "Sommige leden bouwen daarvoor speciaal een weerhut", zegt Thieu.  En andere meters en sensoren moeten soms wel op 10 meter hoogte hangen. "Zo kunnen we zo nauwkeurig mogelijk meten. Wij doen niet veel onder voor het KNMI."

Thieu is al sinds 1988 in de weer met zijn geliefde hobby. "Wat het zo leuk maakt? Dat het zo onvoorspelbaar is. Dagelijks maak ik foto's. Bijvoorbeeld van de wolken." Zijn favoriet? Sneeuw. "Ik zal eigenlijk moeten verhuizen, ha ha."

Thieu bij zijn weerstation in het Limburgse Montfort. Thieu bij zijn weerstation in het Limburgse Montfort.

36 graden of meer?

Deze bloedhitte vinden de mannen ook fascinerend. "Vooral omdat deze hittegolf zo lang duurt." Thieus voorzichtige verwachting? "Ik verwacht wel de 36 te gaan halen hier in Limburg."

Zijn pc waarop de gegevens elke 5 minuten realtime binnenlopen is aangesloten op zijn iPhone. "Dus ik kan het continu in de gaten houden, Mijn vrouw laat mij lekker mijn gang gaan.", verzekert hij.

Spannend

Zo warm als vorig jaar gaat het niet worden. Paul weet dat nog goed. "Toen haalde ik een temperatuur van boven de 41 graden. Deze dagen schat ik dat we een temperatuur van 38 graden halen."

Het is afwachten. Het blijft het weer en het blijft Nederland. En dat maakt het nu juist zo spannend. "Niet is zo veranderlijk als het weer".

Meetstations

  • Naast de amateurmeetstations heeft het KNMI 48 automatische weerstations, waarvan 34 op land en 14 op zee.
  • Verspreid over het land staan ook 14 windpalen.
  • Op een automatisch weerstation zijn verschillende meetinstrumenten geplaatst die continu de weersomstandigheden meten.
  • Iedere paar seconden wordt een meting verricht en gecontroleerd of het instrument goed werkt.
  • De meetwaarden worden vervolgens naar het KNMI in De Bilt gestuurd. Bron: KNMI
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo voorkom je dat je uitdroogt tijdens de hittegolf

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore