Ga naar de inhoud
Te veel besmettingen

Te weinig capaciteit contactonderzoek Amsterdam, ook landelijk problemen

Een zorgmedewerker wordt door de GGD Noord-Limburg getest Beeld © RTL Nieuws

In Amsterdam stopt de GGD voorlopig met volledige contactonderzoeken van met corona besmette mensen. In de regio zijn zoveel mensen besmet met corona, dat het niet meer lukt al hun contacten na te gaan. De GGD heeft niet genoeg werknemers om het onderzoek volledig te doen.

Niet alleen in Amsterdam zijn er problemen. In totaal kunnen er met het huidige aantal werknemers bij de GGD's 750 contactonderzoeken per dag worden gedaan. Gisteren meldde het RIVM 601 nieuwe besmettingen. 

Sjaak de Gouw van de landelijke GGD-GHOR geeft aan dat er niet genoeg medewerkers zijn in Amsterdam om het bron- en contactonderzoek uit te voeren. Er worden wel extra mensen ingezet uit de 'landelijke pool'. "Ze komen zelfs uit Friesland", zegt hij. "Maar het aantal nieuwe besmettingen stijgt zo snel dat Amsterdam het niet bij kan benen."

601 besmettingen

De Gouw zegt dat ze hadden verwacht dat positief geteste mensen zo'n drie contacten zouden opgeven, maar sommige mensen geven er wel 30 tot 50 op.

Amsterdam heeft een groot deel van die 601 besmettingen. En daarom is het niet meer mogelijk om alle contacten van besmette personen te bellen. Er is daarom gekozen om te focussen op risicogroepen en risicosituaties. 

Hoe
Lees ook:
Hoe gaat een bron- en contactonderzoek? 'Het is soms een enorm speurwerk'

Bron- en contactonderzoek is een van de belangrijkste middelen om het virus in te dammen. Als de personen die in contact zijn geweest met een besmet persoon worden gecontroleerd, kunnen die mensen in quarantaine worden geplaatst en kan het virus worden ingedamd. 

In het voorjaar waren op een gegeven moment ook te veel besmette personen en kon er ook geen succesvol bron- en contactonderzoek meer worden gedaan.

'Vaccin
Lees ook:
'Vaccin werkt misschien maar bij de helft van de mensen'