Corona-update, stel je vraag

1,5 meter afstand houden moet, maar waarom mag teamsport wel?

07 augustus 2020 15:13 Aangepast: 07 augustus 2020 16:01

In deze periode beginnen amateurverenigingen weer met trainen: de sportcompetities gaan binnenkort weer van start. Maar vooral bij teamsporten is 1,5 meter afstand houden onmogelijk. Waarom mag dat toch? Die vraag van onder anderen Martin en Sophie beantwoorden we vandaag in de corona-update.

Op drukke plekken geldt – ook in de buitenlucht – de regel om afstand te houden. Maar sommige lezers vinden dat er met twee maten gemeten wordt: want waarom mag je wel aan contact- en teamsport doen? 

De reden hiervoor is simpel: sporten is gezond, en belangrijk voor de volksgezondheid. Mensen moeten de kans krijgen om te bewegen, zei premier Rutte eerder al eens. Een gezond lichaam is over het algemeen ook beter bestand tegen corona.

Protocollen

En daarom is vooral gekeken naar hoe sporten wél kan. Zo veilig mogelijk, om risico's te beperken. En daarvoor zijn protocollen opgesteld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het zelf 'extra aandachtspunten' waar sporters, trainers en begeleiders op moeten letten. Adviezen voor alle binnen- en buitensporten, inclusief amateurcompetities. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo bereiden onze sporters zich voor op Tokio 2021 (áls dat doorgaat)

De regel is dat iedereen twee armlengtes afstand houdt. Zelfs bij sporten is dat het basisprincipe. Maar: alleen als dit de 'normale sportbeoefening' in de weg staat, kan tijdelijk de 1,5 meter afstand losgelaten worden. "Dit geldt bijvoorbeeld voor sporten als judo, maar ook voor voetbal of hockey."

Duur van het contact

Maar is er dan geen besmettingsgevaar? Daarover zegt het RIVM: "Tijdens de trainingen en wedstrijden kan de 1,5 meter onderlinge afstand losgelaten worden, maar daarbuiten wordt deze regel aangehouden. De besmettingskans is ook afhankelijk van de duur van het contact. Daarom is het advies om tijdens de trainingen nog steeds, zoveel als mogelijk, minimaal 1,5 meter onderlinge afstand te houden."

Voor contactsporten waarbij het echt onmogelijk is om afstand te houden, bijvoorbeeld judo en boksen, wordt geadviseerd om zoveel mogelijk met dezelfde trainingspartner(s) te trainen. "Bij een onverhoopte besmetting verkleint dit het aantal contacten en dus de kans op verdere verspreiding", stelt het RIVM.

Verder belangrijk bij team- en contactsporten: de gezondheidscheck. Blijf thuis bij klachten. Goed om te weten: het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten, via kleine druppeltjes. 

En mocht sprake blijken te zijn van een besmetting binnen het team, wees je je er dan van bewust dat het risico bestaat dat je zelf ook bent besmet. "Het gevolg is dan een quarantaine van 14 dagen na die sportactiviteit."

15 minuten

Dat laatste geldt voor zowel binnen- als buitensporten. In het advies van het RIVM staat dat het risico bij buitensporters het grootst is als je langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter samen hebt gesport. 

Bij individuele sporten als hardlopen en wielrennen wordt geadviseerd alleen de 1,5 meter los te laten bij wedstrijden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom moet je in een restaurant afstand houden, maar in de auto ernaartoe niet?

Ook belangrijk, zeker bij binnensport: sport zoveel mogelijk met een vaste groep. Want mocht er een besmetting zijn, dan is door de GGD eenvoudig na te gaan met wie er contact is geweest. Het is prettig als teams een presentielijst bijhouden.

Ontsmetten

Tot slot: hoe zit het met al het sportmateriaal dat je aanraakt? Denk aan een rekstok, bank of een bal? Op de site van de Rijksoverheid staat dat kans op besmetting hierdoor heel klein, maar niet uit te sluiten is. "Het aantal virusdeeltjes neemt heel snel af buiten het lichaam. Desinfecteer sportmaterialen en was regelmatig de handen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel."

Hoe lang het virus buiten het lichaam kan overleven, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Het coronavirus houdt het  over het algemeen langer vol op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas. En minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore