Meer loon

'Undercoveragenten dreigen belangrijke onderzoeken stil te leggen'

07 augustus 2020 04:17 Aangepast: 07 augustus 2020 06:33
Undercoveragenten (geblurd) leveren in een vakantiehuisje onklaar gemaakte wapens een aan groep terroristen.

Undercoveragenten dreigen belangrijke politieonderzoeken te staken als ze niet beter betaald worden voor hun soms levensgevaarlijke baan. Ze dreigen concreet de onderzoeken in de war te schoppen die voortvloeien uit de grote politiehack in de onderwereld.

Volgens het AD hebben de agenten aan minister Grapperhaus een noodkreet verstuurd. Ze vragen al vijf jaar om meer loon. 

Levensbelang

"Dag en nacht verzamelen wij bewijsmateriaal tegen personen die verdacht worden van wapen-, drugs- of mensenhandel of van het voorbereiden van terreuracties of liquidaties. Daarbij is het vaak letterlijk van levensbelang dat je niet als politie herkend wordt - niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezins- of familieleden", schrijven de undercoveragenten in de brief.

Als de beloningen niet worden opgetrokken, volgen acties. "Bijvoorbeeld door het werk neer te leggen in de lopende onderzoeken die zijn voortgevloeid uit de Encrochat-doorbraak. Hierdoor kan waardevol bewijsmateriaal geheel of gedeeltelijk verloren gaan", staat in de brief.

Live meelezen

Begin vorige maand maakte de politie bekend dat rechercheurs erin geslaagd waren de berichtendienst Encrochat, die door de onderwereld volop gebruik werd, te kraken. Daardoor hadden rechercheurs maandenlang live kunnen meelezen met berichten die criminelen elkaar stuurden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie kraakt chatnetwerk criminelen: liquidaties voorkomen

Het leverde de politie een schat aan informatie op, waarmee onder meer de 'godfather' van de Brabantse onderwereld kon worden ontmaskerd en een door topcriminelen gerund cellencomplex inclusief martelkamer, tijdig kon worden ontdekt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore