Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Introductiedagen studenten gaan toch door, ontgroeningen mogen niet

Aankomende studenten tijdens de introductieweek van de UvA vorig jaar. Beeld © Sabine Joosten/ Hollandse Hoogte

Goed nieuws voor beginnende studenten op het mbo, hbo en de universiteit: de introductieactiviteiten kunnen toch doorgaan, zij het onder strenge voorwaarden. Dat gaat het kabinet vanavond bekendmaken, melden bronnen in Den Haag. Introductiekampen en ontgroeningen van gezelligheidsverenigingen worden wel afgelast.

Tijdens de introductiedagen is alcohol verder verboden en moeten alle activiteiten 's avonds om 22.00 uur afgelopen zijn.

In het kabinet is vandaag een stevige discussie gevoerd over deze introductieweken. Uiteindelijk is een compromis bereikt om alles wat direct met de studie te maken heeft toch door te laten gaan. Maar ontgroeningen en meerdaagse studiekampen worden wel verboden.

Risicogroep verspreiding

Studenten worden door het kabinet gezien als een risicogroep in de verspreiding. Vooral veel twintigers testten de afgelopen week positief op het virus, en zij houden zich ook minder goed aan de maatregelen. Het kabinet wilde daarom alle introductieactiviteiten verbieden, maar het maakt nu toch een uitzondering voor de inhoudelijkere activiteiten, zoals een bezoek aan de faculteit of een ontmoeting met nieuwe studiegenoten.

Kan
Lees ook:
Kan een studenten-ontgroening wel coronaproof? Deze verenigingen lossen het zo op

Het bericht van gisteren dat het kabinet de introductieweken wilde verbieden, leidde tot veel weerstand. De Landelijke Kamer van Verenigingen noemde het 'een verkeerde manier om te proberen de problemen op te lossen. Een tegenslag en supervervelend voor studenten'.

De voorzitter wees erop dat er maanden aan voorbereiding aan vooraf zijn gegaan om de introductieweken goed en veilig te laten verlopen, waarbij veelvuldig overleg is geweest met gezondheidsorganisaties en onderwijsinstellingen.

Juist nu belangrijk

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) was niet blij met het bericht. De bond waarschuwde dat de binding van de eerstejaarsstudenten met hun hogeschool of universiteit in gevaar zou komen. "In coronatijden met veel onlineonderwijs is het juist extra belangrijk dat eerstejaarsstudenten hun weg door het hoger onderwijs weten te vinden."

De introductieweken zijn volgens de LSVb meer dan een week lol, ze hebben een belangrijke functie in het studentenleven.

Zorgen
Lees ook:
Zorgen om besmettingen tijdens introductieweken studenten: 'Jongeren te laks'

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) sloot zich aan bij de andere studentenclubs. "Landelijk ingrijpen om introductieweken te verbieden is nu niet de oplossing, maatwerk is nodig. Iedere stad en iedere instelling is anders, wat in Amsterdam werkt hoeft in Enschede niet te werken en vice versa. Ons voorstel is dan ook om in te zetten op een goede samenwerking tussen studenten, instellingen en de veiligheidsregio's."

Persconferentie Rutte en De Jonge

Premier Mark Rutte en Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge houden vanavond om 19.00 uur een persconferentie over de stijging van het aantal coronabesmettingen.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet dinsdag weten dat ze daarin 'de algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio's en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen'. Die persconferentie is live bij ons te volgen, op RTLNieuws.nl, RTL 4 en RTL Z.

Dit is het door Nederland gekochte coronavaccin

03:29
Nederland kocht eerder samen met drie andere landen 300 miljoen doses van een vaccin van de universiteit van Oxford. Dat vaccin zit nu in de laatste testfase, maar wat maakt het zo anders dan andere vaccins en heeft het ook bijwerkingen?