Ga naar de inhoud
Meer besmettingen

Krijgt Rutte ons weer in het gareel? 'Als iemand het kan, is het de premier'

Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een eerdere persconferentie. (archieffoto) Beeld © ANP

Nu het aantal besmettingen rap toeneemt en het volk steeds lakser wordt, zal premier Rutte de ingelaste corona-persconferentie vanavond gebruiken om nog maar eens te benadrukken hoe belangrijk de coronaregels zijn. Dat wordt geen gemakkelijke klus, stellen deskundigen. "Elk woord telt."

De nieuwe cijfers én de groeiende laksheid van de bevolking zijn voor premier Rutte en minister De Jonge aanleiding om vanavond om 19.00 uur opnieuw – en eerder dan verwacht – een persconferentie te houden.

Die zal live te volgen zijn op RTL4, RTL Z en de site van RTL Nieuws. De verwachting is dat er lokale maatregelen komen en dat ontgroeningen en meerdaagse studiekampen verboden worden.

Introductiedagen
Lees ook:
Introductiedagen studenten gaan toch door, ontgroeningen mogen niet

De premier zal de persconferentie, die traditiegetrouw miljoenen kijkers trekt, ook aangrijpen om mensen er nog eens extra op te wijzen om de coronaregels na te leven. Maar hoeveel kans van slagen heeft hij nog in die missie?

Debatdeskundige Roderik van Grieken stelt dat er een zware taak rust op de schouders van de premier.  "Het is nu namelijk stukken moeilijker om de samenleving te overtuigen dan een half jaar geleden. Ziekenhuizen zijn zo goed als leeg, het virus is minder onbekend aan het worden. Mensen zijn veel minder bezorgd dan een paar maanden geleden. Het virus lijkt voor veel mensen onzichtbaar geworden."

Gedrag is lastig

Gedragspsycholoog Suzie Geurtsen erkent dat: "Gedrag veranderen is lastig", stelt ze. "We ervaren steeds minder dreiging. Daarom vervallen we in oude patronen. In onbewust gedrag en basisbehoeften, zoals dicht bij anderen zijn en de weg van de minste weerstand kiezen."

Wat de premier straks te doen staat? "Rutte moet zorg uitstralen",stelt Van Grieken. "Dat betekent niet dat hij moet gaan panikeren, dat is ook niet slim omdat hij een paar weken op vakantie was. De premier moet met goede voorbeelden komen die zijn zorg ondersteunen."

Nieuw besef

Alleen getallen noemen is dus niet voldoende om het publiek te overtuigen, stelt Van Grieken. "Cijfers zorgen niet voor paniek. Maar als Rutte het risico en het gevaar achter de getallen uitlegt, kan dat leiden tot nieuw besef en dus tot een gewenste gedragsverandering. Dat mensen weer gaan denken: oei, ik moet weer wat beter mijn best doen." 

Ook is het volgens Van Grieken belangrijk dat Rutte zijn kijk op een regionale aanpak goed uitlegt. "Goede, duidelijk communicatie is belangrijk voor het opvolgen van beleid."

Complimenten

Gedragspsycholoog Suzie Geurtsen stelt dat Rutte vooral niet negatief of belerend moet spreken. "Het is juist belangrijk om te benadrukken dat de meeste mensen het nog steeds wél goed doen. Mensen zijn heel gevoelig voor wat anderen doen."

Volgens Geurtsen heeft Rutte dat in zijn vorige persconferenties altijd goed begrepen, omdat hij tot nu toe altijd heeft benadrukt dat zo veel mensen het wel goed doen. "En dat hij daar trots op is. Die aanpak, dat werkt!"

Gemakkelijk zal het voor Rutte niet worden, het verkondigen van zijn boodschap, maar debatdeskundige Van Grieken is ervan overtuigd: als iemand het kan, is het Mark Rutte wel. 

"Tijdens de coronacrisis zijn er nooit twijfels geweest aan zijn leiderschap. Het grote publiek waardeert hem nog steeds voor de manier waarop hij leiding heeft genomen in deze crisis."

Heel goede spreker

Wat erg meehelpt: Rutte is een heel goede spreker, zegt Van Grieken. "Hij praat goed en duidelijk. Gebruikt geen ingewikkelde taal, overdrijft niet, maar hij is consequent en oprecht. What you see is what you get. Als hij dat vanavond weer doet, dan kan zijn boodschap aankomen."