Ga naar de inhoud
Plaknachten

Mogelijk acht dagen bloedheet: '38 graden gaan we lokaal halen'

Mensen zoeken verkoeling op het Museumplein in Amsterdam. (Archieffoto) Beeld © ANP

Een opvallend lange periode van tropische hitte staat voor de deur. "We kunnen ons opmaken voor zeven, of misschien wel acht tropische dagen in een groot deel van het land", zegt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar. En die hitte gaat gepaard met een paar flinke plaknachten.

Als de voorspellingen uitkomen, kan het bijzonder lang tropisch warm worden in ons land. "Een landelijke hittegolf gaan we wel halen", zegt meteoroloog Verhoeven van Buienradar stellig. 

Hittegolf

Voor een hittegolf moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden zijn, waarvan drie boven de 30. Verhoeven verwacht in delen van het zuiden en oosten van  het land zelfs vijf dagen van 30 dagen, waarvan misschien wel drie boven de 35.

"Gisteren was de eerste dag dat het regionaal tropisch warm was. Die hitte zal tot woensdag duren. Dan gaat het weerbeeld veranderen. Maar een regionale hittegolf van zeven of misschien wel acht dagen, lijken we te gaan halen." 

Kleffe
Lees ook:
Kleffe plaknacht na bloedhete dag: zo sla je jezelf er doorheen

38 graden

Vooral in het zuidoosten kan het heet worden."Het kwik kan wel oplopen tot lokaal 38 graden."

Uitzonderlijk is de lengte van de hitte overigens niet.  In de zomer van 1975 was er een hittegolf van 18 dagen, waarvan zes tropisch. In de zomer van 1976 hadden we ook een lange hittegolf: 17 dagen, waarvan tien dagen tropisch. 

Plaknachten

Bij hittegolven horen helaas ook plaknachten. Verhoeven: "Vannacht is het nog goed te doen met 15 graden, maar daarna loopt de temperatuur ook 's nachts op. De temperaturen zijn 's nachts 20 graden of warmer. In de steden kan de minimumtemperatuur zelfs nog hoger liggen." 

Het KNMI en Rijkswaterstaat hebben inmiddels hun hitteprotocol in werking gesteld. Geadviseerd wordt de schaduw op te zoeken, goed te drinken en je niet te veel in te spannen.

40 graden en een mondkapje: hittegolf teistert Spanje

01:03
In Spanje is het snoeiheet en moeten inwoners mondkapjes dragen.
Bron: RTL Nieuws
Meer over