Jakobsen ernstig gewond

Wielrenner Dylan Groenewegen cel in vanwege sprintdrama? 'Kans heel klein'

06 augustus 2020 12:31 Aangepast: 06 augustus 2020 12:37
Het moment waarop het drama zich voltrok. Beeld © AP Photo/Tomasz Markowski

"Die man moet de gevangenis in." De ploegbaas van de Nederlandse renner Fabio Jakobsen haalde gisteren keihard uit naar Dylan Groenewegen, die in zijn ogen de veroorzaker van de afgrijselijke val is. Maar de kans dat Groenwegen daadwerkelijk een celstraf zal krijgen, is uiterst klein, zeggen sportjuristen.

Terwijl de 23-jarige Nederlandse renner Fabio Jakobsen na zijn valpartij in de Ronde van Polen vecht voor zijn leven, barst de discussie over wie er verantwoordelijk is in alle hevigheid los.

Landgenoot Dylan Groenewegen week op het hoogtepunt van de sprint van zijn lijn, waardoor Jakobsen in de dranghekken belandde en een gruwelijke smak maakte. Hij onderging afgelopen nacht een vijf uur durende operatie.

Ziedend

Jakobsen's Belgische ploegbaas is ziedend op de volgens hem 'bewuste actie van Groenwegen, die totaal onnodig was.' Hij twitterde: "Ik stap naar de rechter. Dit soort crimineel gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton."

Ook de UCI oordeelt hard over de actie van Groenewegen. Dit gedrag is onaanvaardbaar, staat in een verklaring van de internationale wielerunie. 

Kans op cel heel klein

Is er een kans dat landgenoot Groenewegen daadwerkelijk in de cel kan belanden? Die kans is uiterst klein, zegt sportjuriste Marjan Olfers van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het gebeurt volgens haar zelden dat een overtreding in de sport leidt tot een strafrechtelijke veroordeling. 

"Allereerst: de valpartij is in Polen gebeurd, dus het Poolse recht is van toepassing. Maar wat je over het algemeen ziet, en wat ook voor ons land geldt, is dat in dit soort gevallen in het beginsel het sporttuchtrecht wordt toegepast." 

Het tuchtrecht is wezenlijk anders dan het reguliere strafrecht. "Vaak komt daar een sanctie uit voort, denk bijvoorbeeld aan een schorsing." 

Dylan Groenewegen. Dylan Groenewegen.

Een paar uitzonderingen zijn er wel. Het gebeurde wel in 2005 bij oud-Sparta-speler Rachid Bouaouzan, die in 2005 een voorwaardelijke celstraf kreeg voor een bikkelharde overtreding op Niels Kokmeijer.

Oud-sprinter Mathieu Hermans (hij schreef 25 overwinningen op zijn naam) heeft de beelden van de valpartij van gisteren meerdere keren teruggekeken. Volgens Hermans zijn er duidelijke regels in de sprint en is het overduidelijk dat Groenewegen zich daar niet aan houdt.

Mathieu Hermans was een succesvol sprinter. Hij won in 1989 een etappe in de Ronde van Frankrijk. Mathieu Hermans was een succesvol sprinter. Hij won in 1989 een etappe in de Ronde van Frankrijk.

"Iedere renner weet dat hij bij een sprint een rechte lijn moet houden. Je kan zien dat Groenewegen van zijn lijn af gaat. Hij zal dat niet bewust doen, maar dit is absoluut niet zijn allerbeste actie."

Sprinters zijn over het algemeen toch een beetje gek, vervolgt Hermans. "Mannetjesgedrag hè. Dat zie je bij ook bij een Max Verstappen. Die denken toch: 'als ik doorzet, remt die ander wel'. Het gaat in de sprint allemaal in het heetst van de strijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen hersenletsel Jakobsen, toestand ernstig maar stabiel

'Hekken waren van peperkoek'

Niet alleen Groenewegen ligt onder vuur, ook over de organisatie van de Ronde van Polen is het laatste woord nog niet zijn gezegd, vermoedt Hermans. "Neem bijvoorbeeld de hekken langs het parcours. Die zijn van peperkoek. Je kunt er reclame aan hangen, maar dat is het dan wel. Als je de beelden terugkijkt dan vliegen de hekken in het rond. En het breekt in allerlei stukken."

Ook is er discussie over de dalende weg vlak voor de finish, waardoor de snelheid een stuk hoger lag.

Als de organisatie bij de valpartij wordt betrokken, komt er volgens Olfers een ander rechtsgebied om de hoek kijken. "Dan zal het gaan om het aansprakelijkheidsrecht."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore