Ga naar de inhoud
Verspreiding coronavirus

'Kwaliteit binnenlucht onvoldoende in kwart van scholen'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In veel klaslokalen van Nederland is de ventilatie niet goed genoeg, wat de verspreiding van het coronavirus zou kunnen bevorderen. Volgens een onderzoek van de TU Eindhoven gaat het om een kwart van de scholen.

In het AD uiten deskundigen hun zorgen over de slechte kwaliteit van binnenlucht in schoolgebouwen. Nu een deel van de middelbare scholen over twee weken alweer beginnen, kan het volgens hen een probleem vormen. "Het is zorgelijk", zegt Wim Zeiler, hoogleraar installaties. "Met corona is juist goede ventilatie van groot belang."

Aerosolen 

De zorgen zijn gebaseerd op de theorie dat het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, kan worden verspreid. Volgens het RIVM is daar nog altijd geen duidelijkheid over. Anderen deskundigen denken dat het wel degelijk mogelijk is.  

In veel schoolgebouwen zijn ventilatiesystemen verouderd en moeten ramen worden geopend voor frisse lucht. Iets dat in de kou van de winter een probleem kan vormen. Volgens deskundigen moeten scholen kijken naar de staat van hun ventilatiesysteem. 

WHO
Lees ook:
WHO wil onderzoek naar besmetting coronavirus via lucht

"Ze bellen ons, omdat ze niet van het RIVM horen wat ze met de ventilatie moeten doen", zegt Tim Beuker, adviseur van BBA Binnenmilieu. Vanuit het RIVM wordt het niet duidelijk aan welke waarden de lucht in een klaslokaal moet voldoen, zo blijkt uit navraag van het AD. "Voor ons is dat op dit moment geen issue."

"Het OMT heeft geen voorwaarden aan de ventilatie gesteld bij de heropening van scholen", reageert het ministerie van Onderwijs. 

Fluisteren

Leerlingen op middelbare scholen hoeven na de zomer geen 1,5 afstand van elkaar te houden. Volgens Daniel Bonn, hoogleraar natuurkunde aan de UvA, zou dat in combinatie met de slechte ventilatie tot verspreiding van het coronavirus kunnen leiden.  

Bonn deed onderzoek naar aerosolen. "Als er ergens veel mensen bij elkaar komen, is dat wel op een middelbare school", zegt hij. "Jongeren worden misschien minder ziek, maar ze kunnen wel ouderen besmetten." Hij adviseert het ophangen van aerosolenmeters in klaslokalen. Ook zouden leerlingen en docenten niet te hard moeten praten of zingen tijdens de les. "Fluisteren zou beter zijn."

500
Lees ook:
500 leerlingen naar huis gestuurd: leraren besmet, school dicht
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.