Coronamaatregelen

Een frisse duik tijdens de hittegolf? Vind maar eens een plek

06 augustus 2020 05:48 Aangepast: 06 augustus 2020 11:29
Recreatieplas Het Hulsbeek in Oldenzaal vroeg bezoekers vorige week om niet meer te komen vanwege drukte. Tegen het eind van de middag werd het weer rustig. Beeld © ANP

Tijdens een hittegolf is er niets lekkerder dan een verkoelende duik. Maar wie dat de komende dagen wil doen, moet goed zoeken – vooral als je niet aan de kust woont. Recreatieplassen moeten dicht vanwege de drukte, bij zwembaden moet je vaak reserveren en niet elk water is vrij toegankelijk.

In Oost-Nederland werd het afgelopen weekend zo druk dat vijf stranden van recreatieplassen moesten worden dichtgegooid. De toegangswegen werden afgesloten, maar dat hield bezoekers niet tegen. Auto's werden verderop geparkeerd en mensen gingen vervolgens te voet naar het strand.

Streng controleren

Ook deze week was het op de eerste warme dag alweer raak in het gebied: gisteren moesten tegen de middag bij de Zandenplas in Nunspeet maatregelen worden genomen. "De komende dagen houden we de stranden goed in de gaten", zegt Hans Huisman van Leisurelands tegen De Stentor.

Zijn organisatie beheert twintig recreatiegebieden in Gelderland en Noord-Limburg en zal goed controleren of het niet te druk wordt. Ook verschillende gemeentes hebben aangekondigd goed te controleren bij de recreatieplassen in hun gebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enorme drukte aan de kust: wegen naar Zandvoort afgesloten

"Als we merken dat het zo druk wordt dat bezoekers niet genoeg afstand van elkaar kunnen houden, sluiten we de parkeerplaats af", zegt Huisman. Toch zijn de gebieden volgens hem groot genoeg, zolang mensen maar afstand van elkaar houden. "Ga niet allemaal bij de kiosk zitten, maar zoek de ruimte op. Dan is er echt plek zat om te recreëren."

Wachtlijsten

En dan zijn er ook nog de afgesloten gebieden die bij een camping horen of waar je lid van moet zijn. Bij campings moet je vaak een bezoeker zijn, en snel lid worden van een natuurbad is er vaak niet bij. Zo schrijft natuurbad Baksche Ven op haar site: "Er staan meer dan 1000 personen op de wachtlijst. Iedereen die zich nu aanmeldt, is naar verwachting in 2025 lid."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

En dan het zwembad. Het verschilt per zwembad welke maatregelen er worden genomen. In het Amsterdamse Sportplaza Mercator kunnen normaal 1500 mensen terecht, nu zijn dat er maar 50 op een dag. Je moet ook nog eens reserveren, tussen de 8 en 15 jaar zijn én een zwemdiploma hebben. "Dat is omdat er geen begeleiding mee mag. Dat maakt het een stuk lastiger allemaal", zegt een medewerker van het zwembad.

Mensen wegsturen

Het personeel moet dan ook regelmatig mensen wegsturen, vooral gezinnen die even langskomen voor een duik. "Mensen zijn geïrriteerd en vinden het vervelend, maar begrijpen het ook wel. Ze horen bij elk zwembad hier hetzelfde."

Ook voor het personeel is het even wennen dat het drukke zwembad ineens een stuk stiller is. "Wij vinden het ook saai, maar het is even niet anders. We zijn blij dat we open kunnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom we klagen over 'te drukke' stranden of parken terwijl we zelf ook gaan

Toch hoef je niet overal te reserveren. Bij de zwembaden van Laco (dat zijn er bijna 40 door heel Nederland) zijn volgens commercieel manager Luc van der Veen genoeg mogelijkheden voor mensen die losse kaartjes willen kopen. "Die moeten dan een formulier invullen met gegevens voor bron- en contactonderzoek", legt hij uit.

'Kwestie van organiseren'

"Wij maken geen onderscheid tussen jongeren en volwassenen, het zijn vooral gezinnen die verkoeling willen zoeken." Tot nu toe hebben ze nog geen mensen hoeven teleurstellen, maar moeten ze wel in de gaten houden of het te doen is om anderhalve meter afstand te houden.

"We zijn nog geen boa's aan het spelen. Het is uiteindelijk een kwestie van organiseren en ergens ook een stukje eigen verantwoordelijkheid."

Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

Lekker een beetje op het strand liggen en bakken in de zon. Dat kan heerlijk zijn, maar als je te lang in de hitte blijft kan je er ook flink beroerd van worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore