Vooral digitaal

Introductieweken eerstejaarsstudenten onverminderd populair: 'Belangrijker dan ooit'

08 augustus 2020 07:08 Aangepast: 08 augustus 2020 07:15
Studenten volgen online de introductieweek in Leiden Beeld © Remco den Arend/EL CID

Het is nog hartje zomer, maar menig student begint deze dagen aan de introductieweek voor een nieuwe studie. Door het coronavirus hebben grote feesten plaatsgemaakt voor onlineworkshops. Toch weerhield dat studenten niet. Bij de meeste introductieweken ligt het aantal deelnemers juist hoger dan vorig jaar.

Voor Leon Verbakel (18) begon de vakantie eigenlijk al in april. Zijn eindexamens gingen niet door, een eindfeestje was er ook niet en dus had hij alle tijd om zich voor te bereiden op zijn eerste studie China Studies aan de Universiteit van Leiden. "Ik ben toen maar gewoon een kamer gaan zoeken." 

Vrienden maken

Inmiddels woont hij een maand op kamers en heeft hij de stad een beetje leren kennen. Maar een introductieweek is voor hem een belangrijke aanvulling. "Ik ken nu alleen nog mijn huisgenoten in Leiden en een verre kennis. Deze introductietijd is ook bedoeld om vrienden te maken. Er wordt zoveel aangeboden: zo’n introductie is dan onmisbaar naar mijn idee."

Leon is aan zijn introductieweek begonnen Leon is aan zijn introductieweek begonnen

Samen met 4000 andere eerstejaars is Leon deze week begonnen aan 'EL CID', de introductieperiode voor studenten die dit jaar in Leiden gaan studeren. Later deze maand volgen ook andere steden met hun introductieprogramma's. 

De prullenbak in

Vaak zijn commissies al vanaf het najaar bezig met de introductieweken voor het daaropvolgende studiejaar. De draaiboeken voor de aankomende editie konden in maart de prullenbak in toen het coronavirus uitbrak.

Maar helemaal geen introductieweek was voor de meeste organisaties geen optie, vertelt Mirthe Haanappel van het Landelijk Overleg en Contact Introductieweken (LOCI). "We hebben gekeken naar scenario’s van helemaal virtueel tot helemaal fysiek en alles daar tussenin. Hier in Leiden zitten we ergens in het midden: we hebben een virtueel en fysiek programma."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om besmettingen tijdens introductieweken studenten: 'Jongeren te laks'

Quiz en debat

Het programma in Leiden bestaat met name uit digitale workshops en presentaties. Studenten maken vanachter hun laptop kennis met sport en dans, maar leren ook hun mentor en medestudenten kennen met een onlinequiz en, ook weer online: een debat. 

Introductieweken worden door universiteiten en hogescholen georganiseerd in samenwerking met lokale studie- en studentenverenigingen. In deze week kunnen verenigingen zichzelf promoten en studenten krijgen een glimp van hun nieuwe studiestad. 

Invloed op studieresultaten

Volgens deskundigen zijn de eerste 100 dagen van een nieuwe studietijd, inclusief de introductie, erg belangrijk. "Sfeer, aandacht en betrokkenheid zijn ontzettend belangrijk voor een groot studiesucces. Als je je op je plek voelt, heeft dat invloed op je studie", zegt Stephan Plat, docent en propedeuse-coördinator aan de HAN Hogeschool in Nijmegen. 

"Wat je wel merkt is dat studenten die niet deelnemen in de eerste week, verscholen zitten. Die hebben niet meegemaakt wat 80 procent van de klas wel heeft meegemaakt. Die andere groep moet zich nog bewijzen", merkt Plat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horecaregels aangescherpt: registratie verplicht, brandhaarden dicht

Bij een meerderheid van de introductieweken ligt de opkomst dit jaar hoger dan anders. Juist in deze bijzondere tijden lijkt een introductieweek de gelegenheid om er dit jaar toch nog iets van te maken.

Coronageneratie

"Deze lichting is ook erg speciaal, wij noemen ze ook wel ‘the students of never before’. Zij hebben geen eindexamens, eindexamenreis of een gala gehad. En dit klinkt enigszins somber, maar samen geven we juist een positieve draai hieraan", zegt Desi Hubers van Intree Amsterdam. 

Volgens de introductiecommissie in Enschede is de toegenomen animo te verklaren doordat de prijs die je betaalt voor deelname is gedaald en je nu feitelijk van over de hele wereld online aanwezig kunt zijn in Enschede.

Toe aan nieuwe start

"We hebben ook het idee dat de aankomende studenten, na een lange periode thuis te hebben gezeten, nu toe zijn aan een nieuwe start en de daarbij behorende activiteiten en informatie", zegt Sabine de Winter van introductieweek Kick-In.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore