Corona-update, stel je vraag

Meer besmettingen jongeren: is dat niet juist gunstig voor de groepsimmuniteit?

05 augustus 2020 15:22 Aangepast: 07 augustus 2020 11:08

Na een lange tijd van daling stijgt het aantal coronagevallen weer, vooral onder mensen tussen de 20 en 40 jaar. Maar is dat niet juist gunstig voor de groepsimmuniteit? Jongeren krijgen namelijk vooral milde klachten en belasten de gezondheidszorg nauwelijks. Die vraag van onder anderen van Truusje en Tom beantwoorden we vandaag in de corona-update.

6000 doden en bijna 12.000 ziekenhuisopnames: de coronacijfers liegen er niet om. Maar voor jongeren ziet de wereld er heel anders uit: bij mensen tussen de 70 en 79 jaar die positief werden getest, belandde meer dan de helft in het ziekenhuis. Bij mensen tussen 10 en 40 jaar was dit maar een paar procent.

Dus als mensen onder 40 jaar ziek worden, dragen ze dan niet gewoon bij aan de groepsimmuniteit zonder zelf al te veel problemen te krijgen? Volgens het RIVM is het niet zo eenvoudig.

Zoveel mensen belandden er in het ziekenhuis na een positieve test:

Verkeerd beeld over groepsimmuniteit

Ten eerste is er volgens een woordvoerder van het RIVM een verkeerd beeld ontstaan over groepsimmuniteit nadat Rutte dat een aantal keer heeft laten vallen in zijn speech in maart. "Groepsimmuniteit is geen doel op zich, maar gewoon een bekend gegeven bij infectieziekten. Vaak bereik je dat door vaccinaties."

Het idee van groepsimmuniteit is dat er genoeg mensen in Nederland immuun zijn voor een virus, waardoor dat virus niet meer rond kan gaan. Dat kan ontstaan doordat mensen een vaccin krijgen (zoals bijvoorbeeld bij mazelen, bof en rode hond), of doordat genoeg mensen de ziekte hebben gehad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD's balen na toename besmettingen: 'Dweilen met kraan open'

En dan is er gelijk het tweede probleem: we weten niet hoe lang mensen immuun zijn als ze ziek zijn geweest van het coronavirus. "Als je het hebt over immuniteit na een besmetting met het coronavirus, daar weten we nog weinig over", zegt de woordvoerder van het RIVM. "Je kunt niet plat zeggen: als jongeren ziek worden dan bouwen we immuniteit op."

Daarnaast is het nog maar de vraag of je als jongere milde klachten krijgt. Het is een stuk zeldzamer, maar onder jongeren zitten natuurlijk ook kwetsbare mensen. "We kennen ook verhalen van jongeren die heel ziek zijn geworden of heel lang last hebben gehouden van het coronavirus."

Coronavirus kan nog maanden huishouden: 'Ik voel me oud'

en deel van de ex-coronapatiënten die geen ziekenhuisopname hebben gehad, kan daar nog lang klachten van ondervinden. Nunzia (24) kreeg in maart de eerste klachten en werd in april positief getest. Nu, maanden later, heeft ze nog altijd last.

En een laatste belangrijk punt is volgens het RIVM dat zieke jongeren wel ouderen kunnen besmetten. "Zij hebben ook ouders en grootouders. Het virus kan overslaan naar een oudere groep", zegt de woordvoerder. "Deze week zien we in de groep van mensen boven de 50 het aantal besmettingen ook toeneemt."

"Je kunt als jongere denken 'ik word niet zo ziek, dus het boeit mij niet. Maar wij kijken op bevolkingsniveau", gaat ze verder. "Je kunt een oudere besmetten die kan overlijden. Het is dus belangrijk dat we met zijn allen zorgen dat dat virus onder controle komt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore