Ga naar de inhoud
Hete nachten

Daar komt de hittegolf: '37 graden is goed mogelijk'

Kinderen zoeken verkoeling bij het water.

Ramen dicht, gordijnen gesloten en korte broek aan: het is tijd voor de hittegolf. Gisteren was het al warm, vandaag gaan de temperaturen richting de 30 graden en de dagen erna is het waarschijnlijk nog flink wat warmer dan dat. Uitschieters zijn te verwachten in Limburg.

In de zuidelijkste provincie van ons land is 37 graden zomaar mogelijk, maar 40 graden zoals vorig jaar, dat redden we niet, zegt Brian Verhoeven van Buienradar. Er gaan ook al verhalen de ronde dat de komende hittegolf weleens heel lang zou kunnen aanhouden. Daar gaat Verhoeven nog niet in mee. "De verwachtingen voor komende week zijn nog heel onzeker."

Eerste hittegolf in 1911

Het is wel zo goed als zeker dat er een hittegolf komt. En dat is dan nummer 29 sinds het wordt bijgehouden in 1901. De eerste werd gemeten in 1911. De laatste jaren gaat het snel, want zowel in 2018 als 2019 werden er 2 hittegolven geteld.

Dit doet extreme hitte met je lichaam:

02:20
Een zonnesteek, een beroerte, het kan allemaal.

Terug naar komende week. Want het wordt niet alleen overdag warm. In de nachten daalt de temperatuur tot een graad of 19. "Dat wordt wel zweten", zegt Verhoeven.

Ramen open

Afgelopen nacht was dat nog niet het geval, maar vannacht zal dat anders zijn. "Dan kun je misschien een ventilator in je slaapkamer zetten met een fles water uit de vriezer ervoor. Dat helpt een beetje."

Je
Lees ook:
Je smartphone in de hitte: hier moet je op letten

Het is nog beter om de zon buiten te houden. Dat lukt het best met rolluiken, want die houden het zonlicht al buiten je slaapkamer tegen. Gordijnen worden warm, en verwarmen op die manier alsnog de kamer. 

Ga je naar het strand? Houd dan rekening met een hoge zonkracht. Je kunt deze dagen in no-time verbranden. "Goed insmeren dus. Want op het strand verbrand je nog sneller", zegt Verhoeven. 

Geniet!

Genoeg om over na te denken dus, maar vergeet vooral ook niet te genieten. Want hé: een zonnetje en hoge temperaturen in augustus: het kon minder.