Ga naar de inhoud
Quarantaineweigeraars

GGD's balen na toename besmettingen: 'Dweilen met kraan open'

Vanwege coronamaatregelen, spreekt een BOA jongeren aan in het Vroesepark Rotterdam (archieffoto)

Nederlanders houden zich lang niet altijd aan de maatregelen tegen het coronavirus. Van feestgangers en quarantaineweigeraars tot mensen die niet zeggen met wie ze in contact geweest zijn. De GGD's balen ervan. "Thuis een feestje met 20 man kán gewoon niet."

 "Een stijgend aantal mensen werkt niet goed mee aan het bron- en contactonderzoek, gelukkig geldt dat voor de meerderheid niet", zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws. "Er is wel een lijn ingezet en dat gaat niet de goede kant op. Daarom willen we nu waarschuwen. Wat zijn we nu met z’n allen aan het doen? Alleen samen krijgen we het virus er onder."

Aantal besmettingen gestegen

Het aantal coronagevallen is de afgelopen weken snel gestegen. Begin juli werden in een week tijd ruim 400 nieuwe coronagevallen gemeld, afgelopen week waren het er bijna 2600. De grootste brandhaarden zijn de vier grote steden en de regio's Midden- en West-Brabant (Breda, Tilburg en omstreken) en Hollands Midden (regio Leiden). De toename komt door 'risicovol gedrag', zegt GGD GHOR Nederland. Het gaat daarbij vooral om mensen die jonger zijn dan veertig.

Eerst in het lab, dan op mensen: zo wordt 'ons' mogelijke coronavaccin getest

03:22
Op dit moment worden 24 potentiële coronavaccins getest op mensen. Het vaccin dat gemaakt wordt door de Universiteit van Oxford, dat Nederland inkocht, is zelfs al bij tienduizend mensen geïnjecteerd. Hoe het testen gaat, zie je hier.

Volgens de GGD-woordvoerder is er geen paniek, 'maar we zijn er wel naar op weg'. "We zijn nog niet op de spreekwoordelijke ijsberg gelopen, maar zien ‘m wel. Als we zo door blijven gaan is de weg terug lastig te vinden."

"Thuis een feestje met 20 man in de woonkamer waarbij je elkaar knuffelt en geen 1,5 meter afstand houdt, dat kan gewoon niet. Maar het lijkt alsof sommige mensen denken dat dat wel weer kan."