Ga naar de inhoud
Controles NVWA

Weinig misstanden bij slachterijen tijdens Offerfeest

Slager deelt in verband met het Offerfeest lamsvlees uit in Den Haag. Beeld © ANP

Veruit de meeste slachterijen hebben zich vorige week rond het Offerfeest goed aan de regels gehouden voor het slachten van dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) trof op twee locaties illegaal geslachte schapen aan en legde een slachterij tijdelijk stil vanwege gebrekkige hygiëne.

De NVWA ziet samen met de politie toe op dierenwelzijn en voedselveiligheid in slachterijen tijdens het Offerfeest. "Het is goed verlopen", zegt een woordvoerder van de NVWA tegen RTL Nieuws.

Rond de feestdag controleert het agentschap extra omdat er dan meer dieren worden geslacht dan gebruikelijk. Er is onder meer gekeken naar illegale slacht en hygiëne in slachthuizen.

Extra
Lees ook:
Extra controles op naleven coronaregels bij slacht voor Offerfeest

Op basis van anonieme meldingen zijn op twee plekken illegaal geslachte schapen aangetroffen. Het gaat om drie schapen in Zuid-Holland en zes in Noord-Holland. De schapenhouder in Zuid-Holland heeft een boete gekregen. Naar de melkveehouder uit Noord-Holland loopt nog een onderzoek.

Gekneveld in achterbak

Bij een slachterij in Utrecht moest de slachthal eerst gereinigd worden voordat het slachten kon worden hervat. Ook heeft de NVWA een overtreding geconstateerd bij een chauffeur die twee geknevelde schapen in de achterbak van zijn auto vervoerde.

Offerfeest
Lees ook:
Offerfeest in coronatijd: buiten bidden op 1,5 meter

"We hebben dit jaar extra intensief samengewerkt met de politie", zegt de woordvoerder. "Dat was een succes." De meldingen die via telefoonnummer 114, het meldpunt voor dierenleed, binnenkwamen zijn zo onderzocht.

Vooraf aanmelden

Slachterijen moeten zich van tevoren aanmelden om te mogen slachten voor het Offerfeest, omdat dieren in deze periode onverdoofd mogen worden geslacht. In totaal hebben 46 slachterijen dit gedaan.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

"Je mag in Nederland niet zomaar slachten, dat mag alleen bij erkende slachthuizen. Niet iedereen mag de halssnede toebrengen", zegt de woordvoerder van de NVWA.

Dieren die nog tekenen van leven vertonen 40 seconden nadat de halsslagader en luchtpijp zijn doorgesneden, moeten aanvullend worden verdoofd.