'Verdrietig en teleurgesteld'

Gemeente hoeft geen jeugdzorgplek voor autistische Jan (14) in de buurt te regelen

05 augustus 2020 11:02 Aangepast: 05 augustus 2020 18:36
De rechter beoordeelt of de gemeente een plek voor Jan moet regelen. Beeld © ANP / Eigen foto

De gemeente Katwijk hoeft geen jeugdzorgplek binnen een straal van 30 kilometer te bieden voor de 14-jarige Jan. De jongen heeft een autismestoornis en ernstige gedragsproblemen. De zorginstelling waar hij woonde gaat dicht, en er is geen plek voor Jan in de buurt. Daarom spande zijn vader een kort geding aan. "We zijn verdrietig en teleurgesteld", reageert vader Hans Knetsch.

Volgens de rechter is het 'zeker wenselijk dat een jeugdige zoveel mogelijk binnen de regio zorg krijgt'. Maar, zo schrijft de rechter, de Jeugdwet verplicht dat niet in alle gevallen. Zeer gespecialiseerde zorg - zoals Jan nodig heeft - wordt maar op enkele plaatsen in Nederland aangeboden. 

Thuis wonen is geen optie, vanwege de gedragsproblemen van Jan. Hij is vaak agressief en gaat regelmatig door het lint. Twee jaar geleden, voor hij in een zorginstelling kwam te wonen, heeft hij zelfs zijn moeder in elkaar geslagen. 

Jan wil graag in de buurt van zijn gezin behandeld worden. Jan wil graag in de buurt van zijn gezin behandeld worden.

Honderd kilometer verderop

Het was de bedoeling dat Jan in de buurt van zijn ouders zou komen te wonen, maar in Katwijk is geen plek voor de tiener. En dus moet Jan naar een zorginstelling in het Gelderse dorpje De Glind, bijna honderd kilometer van Katwijk vandaan. Zijn familie vindt dat onacceptabel, maar volgens de rechter komt de gemeente Katwijk haar verplichtingen dus voldoende na.

Bang voor een dip

"De rechter gaat in tegen wat behandelaars zeggen: je eigen gezin en netwerk thuis is heel belangrijk", zegt Hans Knetsch. Hij gaat het de uitspraak nog even niet vertellen aan zoon Jan. "Hij is net aan het wennen op De Glind, zit eindelijk wat lekkerder in zijn vel. Nu moet hij zich gaan richten op daar wonen, dat wordt een zware dobber. Hij wil zo graag bij ons in de buurt wonen, daar had hij zich op vastgepind." 

Hans is bang dat de uitspraak zorgt voor een dip bij Jan. "We moeten goed kijken hoe we dit gaan brengen. Emotieregulering is best een ding voor hem. Het kan zijn dat hij uit stress agressief reageert. We gaan het nu eerst laten bezinken en dan nadenken over eventuele vervolgstappen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen jeugdzorg in de buurt voor autistische Jan (14), dus stapt vader naar de rechter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore