Weigeren mondkapje

'Vaker asociaal gedrag onder vliegtuigpassagiers'

05 augustus 2020 04:03 Aangepast: 05 augustus 2020 04:12
Archieffoto. Beeld © ANP

Hoewel er door de coronacrisis veel minder mensen aan een vliegreis beginnen, is het aantal incidenten met overlast aan boord en op de luchthavens toch flink toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Marechaussee.

Dit jaar moest de marechaussee al 25 keer ingrijpen, zo meldt De Telegraaf. Het ging dan bijvoorbeeld om geweld, roken aan boord, het negeren van vliegpersoneel en het weigeren van het dragen van een mondkapje. Vorig jaar waren er over het hele jaar gezien 42 dergelijke incidenten. 

Van boord gehaald

De laatste maanden komt het volgens de marechaussee regelmatig voor dat passagiers van boord gehaald moeten worden omdat ze geen mondkapje willen dragen. "Het is erg teleurstellend dat sommige personen denken deze regels in de wind te kunnen slaan", zegt Robert van Kapel, woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. "Maar in deze tijd staat de gezondheid voorop." 

Afgelopen weekend verschenen er beelden van een vechtpartij op een vlucht naar Ibiza. Die ontstond omdat enkele beschonken passagiers geen mondkapje droegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vechtpartij om mondkapjes op KLM-vlucht naar Ibiza

"Wij zien ook echt een forse stijging in asociale gedragingen", zegt Van Kapel. "Dat we nu al op 25 incidenten zitten met veel en veel minder reizigers gezien de coronapandemie zegt alles over de ernst van de situatie."

Harder optreden

Volgens reisorganisaties en vliegpersoneel, die de toename aan incidenten onderschrijven, moet er harder worden opgetreden tegen herrieschoppers aan boord. Zo kondigt Corendon aan al bij de gate te gaan controleren of passagiers nuchter zijn. "Zo niet, dan wordt toegang geweigerd", zegt topman Steven van der Heijden. 

Zowel Transavia als KLM houdt lijsten bij met passagiers die zich misdragen aan boord. "Zij lopen de kans dat ze niet meer met KLM mogen vliegen", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bussen bekogeld door agressieve passagiers: 'Vandaag was het weer raak'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore