Winkelstraten en -centra

Mondkapje gaat op in Amsterdam en Rotterdam, maar waar precies?

05 augustus 2020 01:11 Aangepast: 05 augustus 2020 07:16
Mondkapjes in de Amsterdamse Kalverstraat. Beeld © ANP

Vanaf vandaag gaat in verschillende drukke delen van Amsterdam en Rotterdam de mondkapjesplicht in. Op welke plekken moeten de beschermingsmiddelen worden gedragen? En voor wie geldt de maatregel?

Amsterdam

In Amsterdam is het op vijf plekken verplicht om een mondkapje te dragen. De maatregel wordt gefaseerd ingevoerd en gaat vandaag als eerste gelden in het Wallengebied, de Kalverstraat, op de Nieuwendijk en op de markten op Plein '40-'45 en de Albert Cuypstraat. 

De maatregel geldt alleen voor personen van 13 jaar en ouder. In het weekend zal een speciaal team mensen wijzen op de mondkapjesplicht. Wie er geen op zak heeft, krijgt er een uitgedeeld. 

Bekijk hier op welke plekken mondkapjes in Amsterdam moeten worden gedragen:

Op deze plekken in Amsterdam geldt de mondkapjesplicht. Op deze plekken in Amsterdam geldt de mondkapjesplicht.

Rotterdam

In Amsterdam zal men nauw contact houden met de collega's in Rotterdam, waar vandaag om 06:00 uur de mondkapjesplicht op sommige plekken geldig wordt. Volgens de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is de maatregel dagelijks van kracht tot 22.00 uur 's avonds.

Ook in de Maasstad hoef je alleen een mondkapje te dragen als je ouder bent dan 13 jaar. 

De draagplicht geldt op straat en in winkels in drukbezochte gebieden. Het gaat onder meer om winkelgebieden de Lijnbaan, de Meent, het Nieuwe Binnenwegplein en de Coolsingel. Verder geldt de maatregel op de markten op het Visserijplein, het Afrikaanderplein, de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. Twee andere winkelcentra, Keizerswaard en Binnenhof, kunnen eventueel volgen.

Bekijk hier op welke plekken mondkapjes in Rotterdam moeten worden gedragen:

Op deze plekken in Rotterdam geldt de mondkapjesplicht. Op deze plekken in Rotterdam geldt de mondkapjesplicht.

In Amsterdam moeten mensen die zich niet aan de mondkapjesplicht houden rekening houden met een boete van 95 euro. Toch zullen overtreders niet meteen op de bon worden geslingerd. 

Waarschuwing 

"We gaan mensen eerst aanspreken en doen er alles aan om ze te bewegen vrijwillig het mondkapje in de aangewezen gebieden op te zetten", sprak een woordvoerder van de veiligheidsregio gisteren. "Het uitdelen van boetes is geen doel op zich, we verwachten dat mensen zich aan de draagplicht houden, voor hun eigen gezondheid en die van anderen."

Ook in Rotterdam zal de boete 95 euro zijn, maar ook daar zal het voorlopig in eerste instantie nog bij een waarschuwing blijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verplicht een mondkapje dragen? Zo gaat het in landen om ons heen

In Amsterdam werd gisteren een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Het ging om 149 nieuwe gevallen. Het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. 

Brandhaard

Rotterdam was de afgelopen periode de grootste brandhaard van Nederland. Tussen maandag- en gisterochtend werden daar 116 nieuwe gevallen vastgesteld. Van alle coronapatiënten die momenteel in het ziekenhuis liggen, ligt de helft in Rotterdam of Amsterdam. 

RIVM: 'Ga niet naar drukke plekken in Rotterdam als het niet nodig is'

Voor de derde week op rij is er een forse toename van het aantal positief geteste personen op het coronavirus. Eén van de regio's met de meeste besmettingen is Rotterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore