40 miljoen euro

Al 5000 mensen hebben tegemoetkoming gekregen voor NS-transporten in de oorlog

04 augustus 2020 16:21 Aangepast: 04 augustus 2020 16:24
De rails bij kamp Westerbork. Beeld © ANP

Al 5000 mensen hebben van de NS een financiële tegemoetkoming gekregen voor de rol die het transportbedrijf speelde in het transport van Joden en andere bevolkingsgroepen in de Tweede Wereldoorlog. In totaal is er nu zo'n 40 miljoen euro uitgekeerd.

De NS vervoerde tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti door Nederland in opdracht van de Duitse bezetters. Zij werden in treinen naar Kamp Westerbork in Drenthe gebracht. Van daaruit werden de groepen naar andere vernietigingskampen gebracht.

Vooral nabestaanden

In totaal zijn er 7600 aanvragen ingediend, waarvan een groot deel nog moet worden beoordeeld. De grote meerderheid van de aanvragers zijn nabestaanden.

Weduwen en weduwnaars krijgen 7500 euro, kinderen 5000 tot 7500 euro. Van de toegewezen tegemoetkomingen zijn 721 voor overlevenden van de transporten.

Schadeclaim NS voor vervoeren joden: 'Dat geld gaat naar een goed doel':

De Nederlandse Spoorwegen hielpen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog Joden, Sinti en Roma naar werkkampen zoals Westerbork te vervoeren.

Wie nog een aanvraag wil doen, moet opschieten: aanvragen kunnen tot morgenochtend 07.00 uur worden ingediend.

Excuus in 2005

De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten, maar keerde geen financiële compensatie uit. Pas vorig jaar, na veel gesprekken met nabestaanden te hebben gevoerd, besloot de NS alsnog vergoedingen uit te keren.

Het initiatief kwam op gang door de inzet van journalist en fysiotherapeut Salo Muller (83), wiens Joodse ouders door de NS in Nederland werden getransporteerd en uiteindelijk door de nazi's werden vermoord in Auschwitz.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Salo Muller (82) dwong vergoeding om jodentransport NS af: 'Er is nog zo veel leed'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore