RIVM-cijfers

Verdubbeling aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames

04 augustus 2020 14:11 Aangepast: 04 augustus 2020 15:48
Een GGD-medewerker voert een coronatest uit. Beeld © ANP

Er zijn afgelopen week 2588 mensen positief getest op Covid-19, dat zijn er bijna twee keer zoveel als in de week daarvoor. Ook het aantal ziekenhuisopnamen is bijna verdubbeld, van 23 naar 44. Dat meldt het RIVM.

Opvallend is dat er afgelopen week minder is getest: zo'n 10.000 mensen minder hebben zich gemeld bij een teststraat van de GGD. Er overleden zes mensen die besmet waren met het coronavirus, vorig week waren dat er nog negen. Een kwart van de nieuwe besmettingen vond plaats onder mensen in de leeftijdsgroep 20-29.

Rotterdam

De meeste besmettingen werden vastgesteld in Rotterdam. Daar zijn nu 122 per 100.000 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Antwerpen, dat code oranje heeft vanwege het hoge aantal besmettingen, waren dat er bij het afkondigen van code oranje vorige week 101 per 100.000.

RIVM: 'Ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is'

Het RIVM reageert op de nieuwste cijfers. "We kunnen het tij nog keren."

Ook in Amsterdam, Den Haag en West-Brabant is het aantal positief geteste mensen hoog. "We willen natuurlijk voorkomen dat dit overslaat naar de rest van het land, en dat het overslaat van jongere naar oudere mensen", zegt het RIVM tegen RTL Nieuws.

Groepen van 37

Het aantal 'lokale uitbraken', waarbij ten minste drie besmettingen met elkaar in verband kunnen worden gebracht, is gestegen van 133 vorige week naar 242 deze week. Daar zitten ook groepen van 37 patiënten tussen. In iets meer dan de helft van die gevallen gaat het om mensen die thuis besmet zijn geraakt.

"De meeste andere besmettingen zijn het gevolg van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding zoals horeca of sportclubs", aldus het RIVM.

Arts-microbioloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis noemt de cijfers 'absoluut niet wat je wil'. "Relatief gezien zitten we niet eens zo heel erg hoog, dus het is nog geen panieksituatie, maar die stijging is er wel degelijk. Dat betekent dat we toch als bevolking wat alerter moeten gaan zijn. En gebruikmaken van de mogelijkheid om je te laten testen, want die wordt onvoldoende benut."

Anders dan begin dit jaar

Volgens Murk is de situatie nu wel totaal anders dan in februari-maart, omdat we nu niet van die heel grote bijeenkomsten hebben waarop mensen onderling intensief contact hebben. "Dus ik verwacht dat het niet zo'n snelle piek wordt."

Maar dat mensen die positief zijn meer dan één andere persoon besmetten, betekent volgens hem wel dat het aantal besmettingen blijft toenemen. "We kruipen langzaam naar een situatie die uiteindelijk hetzelfde resultaat zou kunnen hebben met veel mensen in het ziekenhuis en vele ic-opnames. Maar dan niet in twee of drie weken zoals begin dit jaar, maar in maanden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom zijn er zo weinig testlocaties en wat moet je doen als je geen auto hebt?

Persconferentie Rutte

Premier Mark Rutte en Volksgezondheidsminister Hugo de Jonge geven donderdag om 19.00 uur een persconferentie over de stand van zaken. De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat ze 'de algemene situatie zullen duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio's en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen'.

Zo wordt de besmettingsgraad berekend

Het 'reproductiegetal' R zegt hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Het cijfer is een belangrijke graadmeter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore