Niet strafbaar

Agenten niet vervolgd voor racistische uitlatingen in Whatsappgroep

04 augustus 2020 11:12 Aangepast: 04 augustus 2020 11:57
Archieffoto Beeld © ANP

Vijf agenten uit Rotterdam worden niet vervolgd voor racistische berichten die ze aan elkaar hadden gestuurd via WhatsApp. Het Openbaar Ministerie vindt de chats niet strafbaar.

De uitlatingen zijn volgens het OM 'zeker laakbaar en niet passend voor politiefunctionarissen', maar niet strafbaar omdat ze niet in het openbaar maar in een besloten groep werden gedaan. 

15-jarige jongen in elkaar geslagen

De opmerkingen werden begin vorig jaar gemaakt. Ze werden in de appgroep geplaatst nadat de agenten een filmpje hadden gezien van een 15-jarige, witte jongen die minutenlang door zwarte leeftijdsgenoten in elkaar wordt geslagen in Spijkenisse. De agenten noemen in de chats burgers met een migratieachtergrond onder meer 'kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen', op wie ze willen 'schieten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onderzoek naar racisme in appgroep politie Rotterdam

Intern onderzoek

De politie gaat de zaak wel intern verder onderzoeken. Daarbij kijkt de politie naar 'de complete aard en omvang van de uitlatingen in de app en het handelen van de betrokken agenten in die periode'.

De politie zal twee onafhankelijke commissies voorstellen wat er in haar ogen met de agenten zou moeten gebeuren en daarna beslist politiechef Fred Westerbeke. Maar volgens de politie zullen de agenten wel weer aan het werk gaan, omdat ze waarschijnlijk niet worden ontslagen.

De politie Rotterdam startte begin juli al een 'diepgaand onderzoek' naar de racistische uitlatingen van de agenten. Volgens plaatsvervangend politiechef Karin Krukkert gingen de uitspraken 'in taal en tekst alle grenzen te buiten'. Ze vindt dat de agenten het vertrouwen van collega’s en burgers hebben beschaamd. "Ik ben teleurgesteld en boos dat dit in onze eenheid plaatsvindt."

Alle grenzen te buiten

Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat de racistische uitspraken in de politie-appgroepen 'alle grenzen te buiten gaan'. "Agenten hebben het vertrouwen beschaamd van andere agenten én van Rotterdammers. Discriminatie en racisme horen niet thuis bij de politie", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Aboutaleb over racisme in appgroepen agenten: 'Dit gaat alle grenzen te buiten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore