Ga naar de inhoud
Bij onweer

Bijzonder gezicht: plankwolk langs kust bij Noordzee

Een plankwolk bij Katwijk vanmorgen. Beeld © Corne Ouwehand

Wie vandaag aan de kust bij de Noordzee was kon het haast niet zijn ontgaan: vandaag trok er een plankwolk langs ons land. "Blijft mooi om te zien!", zegt Brian Verhoeven van Buienradar.

Een plankwolk komt vaker voor bij zomerse onweersbuien in de zomer. Maar hoe ontstaat zo'n wolk? "In zo'n onweersbui heb je te maken met stijg- en daalstromen", legt Verhoeven uit.

"Er kwam koude lucht met regen uit de onweersbui naar beneden op de aarde. Die spreidt zich aan het oppervlak uit en duwt warme, vochtige lucht aan de voorkant van de bui omhoog. Waar die twee luchtstromingen elkaar tegenkomen, condenseert de lucht. Het gevolg: een plankwolk." 

Bek van een walvis

"Aan de voorkant ziet het er strak uit. Maar als je er direct onder staat wordt het ook wel een 'whale's mouth' genoemd, dan lijkt het namelijk net op de mond van een walvis", zegt Verhoeven. 

Flinke
Lees ook:
Flinke wind- en waterhozen: 'Daar wil je niet in komen met je bootje'

"De wolken van vandaag waren nog relatief klein, plankwolken kunnen nog veel groter zijn. Dan denk je: wat komt er in vredesnaam op mij af?" 

Nog meer onweer? 

Een plankwolk komt vooral voor bij onweerswolken. "Dat was zeker vandaag het geval. Er trokken flinke onweersbuien over het land. Vooral in het noorden komt vanavond nog een enkele felle bui voor. De buien nemen nu wel in activiteit af en de rest van de week blijft het droog en zonnig weer. Enkel in het noorden kan morgen nog een spatje regen vallen."