Gered door surfers

Leon (27) kwam in een mui terecht: 'Ik was gewoon aan het verdrinken'

03 augustus 2020 17:45 Aangepast: 03 augustus 2020 20:52
Leon kwam in een mui terecht. Beeld © Privéfoto

Hij heeft zich nog nooit zo eenzaam en bang gevoeld. Leon Muizer (27) uit Heemskerk kwam in een mui terecht bij Wijk aan Zee. "Ik deed mijn mond open om te roepen, maar niemand hoorde me." Hij werd op het nippertje gered door twee surfers.

Leon Muizer dacht van tevoren dat verdrinken zoals in een film gaat. Dat er op een gegeven moment een soort rust in je lijf komt, en dat alle mensen die je liefhebt voorbij flitsen. "Maar het enige waar je mee bezig bent, is naar lucht happen."

Ik kon niet meer terug

Afgelopen donderdag was hij met zijn broer en kleine neefje op het strand, bij Wijk aan Zee. Het was bloedheet, dus Leon wilde verkoeling zoeken. "Ik kan me prima redden in het water, maar ben geen héél goede zwemmer", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Dus ik ging tot mijn middel het water in, en toen wilde ik weer terug naar het strand." 

Maar dat ging niet meer: Leon werd steeds verder mee de zee in getrokken, ineens stond hij tot zijn borst in het water, hij zag zijn handdoekje niet meer, zijn broer en neefje verdwenen uit het zicht, het water stond al tot zijn nek, de bodem verdween onder zijn voeten en in rap tempo kon hij ook de kust niet meer zien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere slachtoffers door muien in zee: 'Situaties kunnen levensgevaarlijk zijn'

Een dodelijk weekend

Het was dit weekend gevaarlijk in de zee. De oorzaak: muien. Een 15-jarige jongen verdronk in Monster en een 37-jarige man in de zee bij Juliandorp.

De reddingsbrigade heeft dit weekend zeker 42 mensen uit een levensgevaarlijke situatie gered uit de zee. Deze mensen waren anders overleden of hadden blijvend letsel opgelopen. 

Als een sardientje tussen de golven in

"Je weet níét wat je overkomt. Het is zo bizar. Ik dacht alleen maar: ik moet terug, ik moet terug, wat ís dit? De golven bleven maar over me heen komen, ik zat als een sardientje tussen de ene golf en de andere in. Ik riep om hulp, ik riep en riep, maar niemand hoorde me door de wind en het geraas van die zee. Er was niemand om me heen, alleen maar water."

Af en toe struikelt Leon aan de telefoon over zijn woorden; zijn zinnen tuimelen soms over elkaar heen. "Ik ben echt nog steeds een beetje in shock", zegt hij. "Elke keer als ik mijn ogen dicht doe, zie ik die zee weer voor me."

Leon is, zo bleek later, in een mui terechtgekomen. De snelheid van de waterstroom in een mui is hoog, zo'n 10 tot 12 kilometer per uur. Onervaren zwemmers hebben vaak geen schijn van kans en verdrinken. 

Golf na golf

"Je kan het vergelijken met de stroming van een wildwaterbaan in het zwembad, maar dan tien keer krachtiger. Hier kun je gewoon écht niet tegenin zwemmen. In amper een paar minuten tijd word je lichaam meegetrokken. Alsof je een pop bent."

Maar het was niet alleen die stroming, zegt Leon. Het waren ook de golven. Om de paar seconden kwam er een vloed aan water over hem heen. Elke keer hapte hij zeewater. Weer een golf, weer een golf, meer water, nog meer water.

Wat is een mui?

Twee keer per maand staan de zon en de maan aan dezelfde kant van de aarde. Dat zorgt ervoor dat er maximaal aantrekkingskracht wordt uitgeoefend op de zeeën. En voor de grootste waterverplaatsing tijdens eb en vloed. Het hoge water bij vloed is op z'n hoogst en het lage water bij eb is op z'n laagst. Als die getijden elkaar afwisselen wordt er dus erg veel water verplaatst.  De afgelopen week was dat moment er weer.

Als het eb wordt, stroomt het water terug naar open zee. Al dat water zoekt de snelste weg terug naar open zee. In de zandbanken voor de kust worden dan geulen gevormd die haaks op de kust staan. Die geul waar met enorme kracht het water in terugstroomt naar open zee, is een mui.

In ons land liggen er tientallen muien voor de kust. Een mui kan wel 200 meter lang zijn. 

'Ik was zo moe' 

Even is Leon stil aan de telefoon. Dan zegt hij: "Ik ben nog nooit zo bang geweest. Ik voelde aan alles: ik ben aan het verdrinken. Ik ben hier gewoon aan het verdrinken."

"Ik was zo moe. Zo op ook. Toen overviel me zo'n gevoel van: ik ga hier dood en niemand weet dat ik hier zo gevochten heb. Dat is heel eenzaam."

Kut, toch niet gered

Tot hij iets zag bewegen in zijn ooghoek. Een surfer, die al peddelend naar hem toe kwam. Even dacht Leon dat hij gered was. Maar de surfer kwam ook in de stroming terecht en kon niet bij hem komen. 

Leon lacht even schamper. "Toen dacht ik: kut. Toch niet gered."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichaam vermiste jongen gevonden op strand Monster

Uiteindelijk was het een andere surfer die naar hem toe kwam. "Ik denk dat hij zag hoe zijn mede-surfer ook in de stroming terechtkwam, en dat hij toen besefte: hier klopt iets niet."

Hij hees Leon op zijn surfboard. "Ik voelde zo veel ontlading, en zo veel opluchting. Ik leef nog, ik leef nog."

'Ik wil ze bedanken' 

Wel ging het licht even uit bij Leon, terwijl hij daar op dat board lag. Hij werd pas weer wakker toen hij bij het strand was. De surfer vroeg aan Leon of hij kon lopen. Dat kon hij. Kort daarna liep Leons redder met zijn board de zee weer in.

"Hij liet me een beetje merken dat ik niet de eerste was die hij uit de zee had gered die dag. Dat laat wel zien hoe heftig en gevaarlijk die muien zijn."

Leon wil mensen waarschuwen: de zee is geen zwembad. "Je leest dit soort verhalen altijd in het nieuws, en dan denk je: zoiets overkomt mij niet, die mensen zijn onverstandig en dom. Ik was niet onverstandig, maar het overkwam mij wel. Ik heb zo veel mazzel gehad."

Hij wil daarom ook de surfers heel graag nog een keer persoonlijk bedanken, 'uit de grond' van zijn hart. "Ik hoop dat ze dit lezen. Het is veel meer dan 'even iemand redden'. Ik was in mijn eentje nooit die zee uit gekomen. Nooit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man die kinderen uit zee wilde redden overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore