KNMI waarschuwt

Flinke wind- en waterhozen: 'Daar wil je niet in komen met je bootje'

03 augustus 2020 15:37 Aangepast: 03 augustus 2020 16:06
Een windhoos boven Julianadorp, vanochtend. Beeld © Marianne van Lierop

Vanmiddag worden wind- en waterhozen verwacht langs de kust en boven het IJsselmeer. Het KNMI waarschuwt: ga niet het water op.

Er trekken veel (onweers)buien over Nederland waardoor heftige waterhozen kunnen ontstaan. "En dan wil je niet met je bootje of je luchtbedje op het water dobberen", zegt Marjon de Hond van Buienradar.

Het geldt vooral voor het IJsselmeer. De waarschuwing die het KNMI heeft afgegeven, duurt tot 16.00 uur, maar De Hond verwacht dat dat wel verlengd zal worden. Ook in Zeeland, Zuid- en Noord-Holland en boven de Waddenzee zijn onweersbuien voorspeld, met kans op windhozen. 

Wervelingen

Windhozen kunnen met hoge snelheden schade aanrichten, weet De Hond. Ze ontstaan als er op verschillende hoogtes grote verschillen zijn in de windrichting en temperatuur. Er ontstaan dan zogenoemde wervelingen – en die kunnen samen een windhoos vormen. "Zie het als een trechtervormig slurf, die heel snel ronddraait."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer windhozen in Nederland? 'Hoe warmer, hoe meer energie'

Op het water heet zo'n windhoos een waterhoos. Die ontstaat door een groot verschil tussen de watertemperatuur en de temperatuur van de lucht die erboven hangt. De Hond: "Het water is door de afgelopen weken behoorlijk opgewarmd, zowel in de zee als boven bijvoorbeeld het IJsselmeer. En de lucht erboven is juist weer kouder, zeker in zo'n bui."

Nu niet gaan varen

Dus nee: De Hond hoopt dat er niet veel mensen op het water zitten. "Je moet gewoon nu niet gaan varen. Mensen moeten daarvoor gewaarschuwd worden, voor dat soort verschijnselen. Een waterhoos neemt pas snel in kracht af als-ie aan land komt of verdwijnt spontaan."

Overigens zie je ze wel aankomen: ze ontstaan vaak verder van de kust vandaan, en niet dicht bij het strand.

Deze foto is vandaag gemaakt bij Den Helder. Deze foto is vandaag gemaakt bij Den Helder.

Ook valt er veel regen vandaag en er is kans op wateroverlast. "De buien voor de kust zagen er eerder vandaag al heftig uit. Er valt veel neerslag", zegt De Hond. In Hoek van Holland is bijvoorbeeld al 44 millimeter gevallen.

"Dat is veel, dat gaat hard." Het komt omdat de buien zich heel langzaam verplaatsen, dus op één plek valt er relatief veel water. 

Ook in Europa veel regen 

Er wordt ook zware neerslag verwacht in zuid-Duitsland komende nacht, en in noord-Italië en de Alpen. Op sommige plekken valt er meer dan 100 millimeter. Er kan wel 80 millimeter in amper twaalf uur tijd vallen. Ter vergelijking: dat is meer dan er in een julimaand bij ons valt. 

Naarmate de buien en windhozen verder het land in trekken, zullen ze geleidelijk in activiteit iets afnemen. In de avond wordt het rustiger, en morgen is de rust voor een heel groot deel wedergekeerd, verzekert De Hond.

"Er zullen wel wat stapelwolken zijn, maar zeker ook zon. En alleen in het noordoosten een bui. Het wordt zeker niet zo heftig als vandaag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore