Corona-update, stel je vraag

Waarom zijn er zo weinig testlocaties en wat moet je doen als je geen auto hebt?

04 augustus 2020 10:52 Aangepast: 04 augustus 2020 16:05
Beeld © RTL Nieuws

Sinds twee maanden kan iedereen met gezondheidsklachten zich laten testen op het coronavirus. Maar wat als de teststraat te ver weg is of je geen auto hebt? Die vraag stelden verschillende mensen aan RTL Nieuws.

Voor de bestrijding van het coronavirus is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen met klachten zich laten testen. Op deze manier kunnen brandhaarden snel worden opgespoord en bestreden. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is er een toename van corona of testen we gewoon meer?

Volgens het RIVM zijn er niet genoeg middelen en mensen om iedereen met klachten thuis te laten testen. Daarom is het advies om als dit kan met de auto naar de teststraat te komen. Daarvoor zijn ruim 80 speciale 'drive through' teststraten ingericht. 

Lopend of fietsend

Voor mensen die zich op corona willen laten testen maar die geen auto hebben of kunnen lenen, is het soms best lastig om een teststraat te bereiken. Je mag vanwege de gezondheidsklachten namelijk niet met het ov komen.

Lopend of op de fiets langsgaan is bij de meeste testlocaties toegestaan, maar dat moet wel vooraf telefonisch worden afgesproken. In verschillende gemeenten is lopen of fietsen echter veel te ver of te lastig.

R onder de één? Zo wordt de besmettingsgraad berekend

Het 'reproductiegetal' R zegt hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Het cijfer is de afgelopen maanden een belangrijke graadmeter geweest.

Overigens zijn ook niet alle teststraten makkelijk te bereiken met de auto. Ruim 800.000 mensen in Nederland moeten meer dan een half uur met de auto rijden om een coronatestlocatie van een GGD te bereiken, bleek onlangs uit een analyse van NRC.

Vooral in de grote steden kunnen de meeste mensen binnen tien tot twintig minuten bij een teststraat zijn. In landelijke regio's is dat anders. Vooral in Groningen en West-Brabant wonen veel mensen die grote afstanden moeten afleggen om zich te kunnen laten testen. In beide regio's is er maar één testlocatie.

In korte tijd opgezet

Maar waarom liggen die testlocaties eigenlijk zo vaak op van die onhandige locaties? "Er zijn maar weinig teststraten op drukke locaties omdat we ze in heel korte tijd hebben moeten opzetten", vertelde Kristof Franse van GGD Nederland eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet je een gezondheidsverklaring meenemen als je per auto reist?

"We moesten daarbij locaties bepalen aan de hand van een aantal punten. Het moest in- en uitrijmogelijkheden voor de auto bevatten. De privacy moest kunnen worden gewaarborgd en het moest groot genoeg zijn."

De GGD is wel van plan om het aantal testlocaties uit te breiden. Op welke termijn, verschilt per locatie. Onder meer in Den Haag is onlangs een nieuwe teststraat geopend. Personen die niet in de gelegenheid zijn om naar de testlocatie in Nootdorp te rijden, kunnen zich nu laten testen in het centrum van de stad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore