28.000 km/uur

'Landing SpaceX was enorm spannend, de capsule kon ontploffen'

03 augustus 2020 13:36 Aangepast: 03 augustus 2020 14:05
Het is de bedoeling dat astronaut Mindy Howard uit Zoetermeer dan een commerciële ruimtevlucht gaat maken als trainer.

Toekomstig astronaute Mindy Howard uit Zoetermeer heeft minutenlang nagels gebeten toen ze vannacht de landing van de eerste commerciële ruimtevlucht van SpaceX live volgde. Met een snelheid van 28.000 kilometer per uur keerden de astronauten terug op aarde. "Dit is een heel belangrijke stap voor de commerciële ruimtevaart."

Het is de bedoeling dat de in Amerika geboren Mindy Howard (54) in 2023 geschiedenis gaat schrijven: na Wubbo Ockels en André Kuipers zal zij als eerste Nederlandse vrouw de ruimte ingaan.

Howard hoopt dan een commerciële ruimtevlucht te gaan maken als trainer van astronauten. Het moet dan voor gewone mensen mogelijk zijn om de ruimte in te gaan. Een droom waar Howard al haar hele leven op wacht.

Veilig terugkeren

Die droom komt dichterbij nu vannacht NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken, na een verblijf van twee maanden in het ruimtestation ISS, veilig zijn teruggekeerd op aarde. De SpaceX Dragon-capsule kwam terecht in het water voor de kust van Pensacola in Florida. 

De succesvolle afronding van de commerciële missie van Elon Musk luidt een nieuwe periode in voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Die zal voortaan gebruik maken voor dit soort transport vlak boven aarde, van commerciële partijen zoals SpaceX. En het is goed nieuws voor de 'gewone mensen' die straks naar de ruimte willen.

Splashdown: astronauten SpaceX landen succesvol in de zee

Splashdown: astronauten SpaceX landen succesvol in de zee

Voor kwart miljoen de ruimte in

In 2023 moet dat dus mogelijk gaan worden. Tickets zullen al snel een kwart miljoen euro gaan kosten. Mindy zal deze mensen naar hun droomreis begeleiden en gaat mee als trainer en coach. 

Zij volgde allerlei peperdure astronautentrainingen in Amerika waarbij ze zich liet rondslingeren in centrifuges. Daarna richtte ze haar eigen bedrijf op: Inner Space Training. Daarmee traint ze toekomstige astronauten en bereidt ze hen psychisch voor op hun ruimtereis.

Opsteker

Het was 45 jaar geleden dat astronauten voor het laatst in zee landden. Howard: "SpaceX is het eerste commerciële bedrijf dat mensen naar de ruimte heeft gebracht. Dat deze missie zo goed is verlopen, is een enorme opsteker."

De landing was niet zonder risico's, licht Howard toe. "Het ruimteschip wordt ontzettend warm. De capsule kan ontploffen als de wrijving verkeerd is of de hoek van de daling niet goed is. Er was al geoefend met onbemande ruimteschepen, maar nu was het voor het echie. Ik heb minutenlang nagels gebeten."

Vertraging door corona

Howard heeft nog altijd goede hoop dat de eerste commerciële vluchten over een paar jaar gelanceerd worden. Wie de reis gaat organiseren, is nog onduidelijk. Er zijn volgens de Zoetermeerse twee kanshebbers: Virigin Galactic of Blue Origin, van Amazon-baas Jeff Bezos. 

"Maar corona heeft wel roet in het eten gegooid. Een groot deel van dit jaar heeft het werk stilgelegen. Ik verwacht dus wel dat er wat vertraging op gaat treden."

Vergelijkbaar?

Of de reis voor gewone mensen vergelijkbaar is met de reis die NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken? Ja en nee. "Commerciële vluchten van Virigin en Blue Origin duren straks ongeveer 90 minuten. Deze twee astronauten zijn twee maanden weggeweest en hebben wekenlang in het ISS-ruimtestation geleefd. Daarvoor zijn ze jaren opgeleid en hebben ze allerlei trainingen gehad. Ook trainingen om reparaties en onderzoek aan het ruimtestation uit te voeren."

Maar de lancering en de reis zijn wel vergelijkbaar. "Of de ruimtetoeristen straks 28.000 km per uur gaan, weet ik niet. Maar qua g-krachten zijn de commerciële vluchten vergelijkbaar met de vlucht van de NASA-astronauten. Sterker nog: de krachten zijn misschien nog wel stukken hoger: 6g. En de gewichtsloosheid zal ook hetzelfde gevoel geven."

Geweldige ervaring

Howerd vervolgt: "Ook gewone mensen moeten leren om te gaan met g-krachten en zullen oefeningen doen in centrifuges. Ik zal ze ademhalingstechnieken leren en psychologische ondersteuning geven."

Haar eerste keer gewichtsloosheid zal Howard nooit vergeten. "Dat was een geweldige ervaring. Je weet gewoon niet wat je overkomt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NASA SpaceX-astronauten keren met een plons succesvol terug op aarde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore