Ga naar de inhoud
Na 50 jaar onderzoek

RS-virus dodelijk voor kinderen, maar er is een medicijn op komst

Wilhelmina Kinderziekenhuis, ook hier zien ze jaarlijks de gevolgen van het RS-virus Beeld © ANP

Het lijkt op een simpele verkoudheid, maar kan kinderen doodziek maken: het RS-virus. Jaarlijks belanden er in Nederland zo'n 2500 baby's in het ziekenhuis door het virus. Mogelijk komt daar een eind aan, want na 50 jaar onderzoek lijkt er een effectief middel te zijn gevonden.

Bijna elk kind krijgt in de eerste twee jaar met het RS-virus te maken, maar bij jonge baby's kan het ernstig zijn. Wereldwijd is het RS-virus na malaria zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij jonge kinderen, met name in ontwikkelingslanden. In Nederland is sterfte zeldzaam, maar er belanden wel jaarlijks 150 tot 200 kinderen op de ic.

Ouders
Lees ook:
Ouders herkennen virus niet: veel baby's naar intensive care

Wetenschappers denken nu een oplossing te hebben gevonden: een injectie die het kind een jaar lang beschermt tegen ernstig ziekteverloop. Bij meer dan duizend vroeggeboren kinderen (die groter risico lopen op ernstig ziekteverloop) uit 23 landen werd de antistof ingespoten, en de winter die erop volgde waren er 80 procent minder ziekenhuisopnames in deze groep.

De antistoffen verdwijnen uiteindelijk weer uit het lichaam, maar dan is het kind al door de kwetsbare periode heen. In vervolgonderzoek gaan de wetenschappers kijken of dit ook zo werkt bij kinderen die niet te vroeg zijn geboren.

Simpele verkoudheid baby Daan bleek levensgevaarlijk RS-virus

02:43
Eerder maakten we deze reportage, over baby Daan die met drie weken op de IC belandde.

Vervolgonderzoek

Kinderarts Louis Bont (Wilhelmina Kinderziekenhuis) is enthousiast over het onderzoek, waar hij zelf niet bij betrokken is. Hij is in Nederland een belangrijke specialist op dit gebied en ziet jaarlijks de kinder-ic's volstromen met kinderen die het RS-virus hebben. "Dit verandert alles", zegt hij tegen de Volkskrant over het onderzoek.

Zijn hoop is nu dat het vervolgonderzoek net zo succesvol is, waardoor over een paar jaar kinderen veilig de winter door kunnen.

Wat zijn de verschijnselen van een infectie met het RS-virus?

Eerst is het kind verkouden en gaat het snotteren en hoesten. Een of twee dagen later kan het RS-virus longproblemen veroorzaken. Vooral als het kind nog een baby is, kan dit gebeuren. De verschijnselen zijn dan:

  • Koorts
  • Piepende ademhaling
  • Een snelle ademhaling
  • Tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen
  • De neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen)
  • Drinken lukt niet goed
  • Soms opeens een paar seconden niet ademen
  • De huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels
  • Sufheid: uw baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken

Ook kunnen kinderen oorontsteking krijgen door het RS-virus. 

Bron: Thuisarts