Geen extra maatregelen

Bezoekers klagen over drukte Efteling: 'Mensen staan hutjemutje, onverantwoord'

02 augustus 2020 16:01 Aangepast: 05 augustus 2020 07:56
De ingang van De Efteling in Kaatsheuvel. Beeld © ANP

Eftelingbezoekers klagen dat in het park de coronaregels slecht worden nageleefd. "Het was zo druk, ik vond ons bezoek onverantwoord", zegt Edwin van Bruggen die gisteren in het park was. De Efteling en de gemeente Loon op Zand houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar zien nog geen reden voor extra maatregelen.

Omdat zijn 11-jarige dochter Liselotte jarig was, bezocht Edwin van Bruggen met zijn gezin de Efteling. "Ik houd niet van drukke parken en al helemaal nu niet met die corona. Daarom had ik van tevoren gebeld naar de Efteling om te checken of er voldoende maatregelen waren getroffen", zegt Edwin. 

Die waren er, zo werd hem verzekerd. "En ook op de site van de Efteling staat een hele waslijst aan maatregelen. Daarom zijn we gegaan. Mijn dochter was dolblij."

Onverantwoord

Maar eenmaal binnen schrok Edwin. "Ik wilde maar één ding: rechtsomkeert maken en terug naar huis. Het was dat ik dat niet kon maken tegenover mijn dochter."

Hij vervolgt: "Het was zo druk. Al meteen bij binnenkomst zag ik mensen hutjemutje op elkaar staan zonder de afstandsregel in acht te nemen. Ik vond het onverantwoord." 

Deze foto's maakte Edwin tijdens zijn bezoek aan de Efteling, afgelopen weekend. Deze foto's maakte Edwin tijdens zijn bezoek aan de Efteling, afgelopen weekend.

Hutjemutje

Edwin noemt wat voorbeelden. Bij de Piraña stonden mensen op elkaar, zonder enig toezicht. "Er waren wel schermen en pijlen geplaatst, maar ik zag bij de rijen bijvoorbeeld helemaal geen toezicht. Ik heb zelf maar gevraagd aan mensen voor en achter mij zodat ons gezin op veilige afstand bleef."

Bij een plein vol eettentjes was het ook veel te druk, vertelt Edwin. "Je moest er echt zigzaggend tussendoor. Het was op dat plein onmogelijk om afstand te houden. Ook hier zag ik geen toezicht, alleen bij de attracties zelf."

Klacht

Schoonmaakmiddel stond er wel genoeg maar medewerkers gebruikten het maar weinig. "De flessen stonden vaak ook niet op handige plekken, ver van de attracties."

Edwin stuurde een mail naar de Efteling en naar de gemeente Loon op Zand. Hij heeft nog geen antwoord gekregen.

Deze bezoeker is niet de enige die klaagt. Op sociale media klagen meer mensen over drukte en het niet naleven van de afstandsregels door Eftelingbezoekers. 

Voldoen aan alle regels

De Efteling laat in een reactie weten het 'jammer en vervelend' te vinden dat bezoekers deze ervaringen hebben. Het park benadrukt dat aan alle extra maatregelen wordt voldaan zoals het protocol voorschrijft. 

"De foto's van drukte die mensen delen, zijn momentopnames. Maar het is natuurlijk niet het beeld dat we graag zien. We vinden het jammer dat de motivatie om aan de coronaregels te blijven voldoen afneemt en dat het soms niet goed gaat", zegt een woordvoerder van de Efteling tegen RTL Nieuws. 

Voldoen aan alle eisen

Het populaire pretpark benadrukt dat aan alle eisen van het vastgestelde protocol wordt voldaan. Zo is de helft van de normale bezoekerscapaciteit nu welkom. Om hoeveel personen dat gaat, wil de woordvoerder niet zeggen. 

"Ook hebben we door het hele park looproutes aangelegd om het bezoek goed te stroomlijnen en hebben we extra medewerkers rondlopen die de drukte in de gaten houden. Als het niet goed gaat, spreken zij bezoekers aan op hun gedrag."

Mensen wegsturen doet het park niet. De Efteling doet wel een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers. 

Edwin zag veel drukte in het park. Edwin zag veel drukte in het park.

Geen extra maatregelen

Ondanks de extra maatregelen gaat het dus niet altijd goed, erkent ook het park. Is het dan niet tijd voor nog meer maatregelen, zoals het invoeren van mondkapjes? De Efteling wil daar vooralsnog niets van weten.

"We zijn tevreden over de maatregelen die we hebben getroffen. We voldoen aan alle eisen. Over het algemeen gaat het ook gewoon heel goed."

Gemeente houdt het in de gaten

De gemeente Loon op Zand, waar de Efteling onder valt, laat desgevraagd weten de situatie in het park nauwlettend in de gaten te houden. "Vrijwel dagelijks lopen er toezichthouders van de gemeente rond om te zien of mensen voldoende afstand kunnen houden en of de regels worden nageleefd", zegt een woordvoerder.

"Wat je wel ziet, is dat mensen elkaar soms die mogelijkheid ontnemen door te veel in kluitjes door het park te lopen. Er lijkt coronamoeheid te ontstaan bij bezoekers."

Te makkelijk

Edwin vindt dat te makkelijk van het pretpark. "De Efteling schuift het vooral op de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers. Maar het park zal zelf meer maatregelen kunnen nemen, allereerst door minder mensen toe te laten."

Zijn dochter heeft genoten van een geweldige dag, maar zijn gezin gaat er in coronatijd niet meer heen. "We zijn allemaal nog gezond en ik geloof ook wel dat dat zo blijft. Maar als de Efteling haar beleid niet aanpast, gaan we tijdens de coronatijd niet nog een keer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer lange online wachtrij voor kaartjes Efteling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore