DNA gevonden

Nieuwe informatie moet na 25 jaar moord op 8-jarige Manon oplossen

01 augustus 2020 17:23 Aangepast: 01 augustus 2020 21:08
De politie hoopt na 25 jaar op een doorbraak op de moord op Manon Seijkens Beeld © Politie.nl

Het is een zaak die de politie maar niet loslaat: de 8-jarige Manon werd in 1995 niet ver van haar ouderlijk huis dood gevonden. Het meisje is door een misdrijf om het leven gekomen en waarschijnlijk seksueel misbruikt. Van de dader is geen enkel spoor. Een coldcaseteam deelt nieuwe bevindingen, in de hoop de zaak eindelijk op te lossen.

25 jaar geleden verdween Manon Seijkens in het Brabantse Helmond. Een grote zoekactie volgde, maar pas maanden later werd haar lichaam teruggevonden in bosjes vlak bij haar ouderlijk huis. Ondanks uitgebreid politieonderzoek is er nooit een dader gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cold case na jaren opgelost: 16 jaar cel voor liquidatie in Alkmaar in 2001

Door de jaren heen zijn er drie verdachten opgepakt, maar alle drie zijn uiteindelijk vrijgelaten. "Terecht", zegt teamleider Jeroen Snellen van het coldcaseteam van de politie Oost-Brabant. "Geen van de drie aangehouden mannen heeft het gedaan."

Al een paar jaar bijten Snellen en zijn team zich vast in de vraag wie het dan wél heeft gedaan. Het was al bekend dat er een 27 centimeter lange zwarte haar was gevonden bij het lichaam van Manon, nu is door DNA-onderzoek bekend geworden dat de haar afkomstig is van iemand uit Oost-Azië.

Dader of partner 

"De haar zou van de dader kunnen zijn", zegt Snellen, "maar kan evengoed afkomstig zijn van iemand dicht bij de dader. zoals bijvoorbeeld een partner." Ook kan het van iemand anders zijn met wie Manon vlak voor haar dood nog contact heeft gehad. De haar is in ieder geval niet van één van de drie eerder gearresteerde verdachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loes had relatie met seriemoordenaar: 'Ik voelde afkeer, haat en fascinatie'

Een ander belangrijk spoor zijn de schoenen die Manon droeg toen ze werd gevonden. Ze was met blote voeten van huis gegaan en droeg na haar overlijden bontgekleurde damespumps van het merk Marie-Claire. Er waren extra gaatjes in de riempjes gemaakt om ze passend te maken voor een kindervoet.

De aangetroffen schoenen De aangetroffen schoenen

Alle tips zijn welkom

De rechercheurs hopen dat door het delen van hun bevindingen nieuwe getuigen zich melden of dat er nieuwe tips binnenkomen. "We hebben de afgelopen jaren alles uit de kast getrokken, alles opnieuw tegen het licht gehouden, om de dader te vinden. Jammer genoeg heeft dat nog niet het gewenste resultaat opgeleverd", zegt Snellen.

De dader komt waarschijnlijk uit de buurt, zegt de politie, omdat de vindplaats van het lichaam alleen te bereiken is door een sluisje. Een route die je moet weten om er te komen.

Snellen hoopt dat bijvoorbeeld de haar van Oost-Aziatische komaf een belletje doet rinkelen bij iemand. "Misschien wel in combinatie met een buurtbewoner uit die tijd. Mogelijk ziet iemand een verband tussen die lange, zwarte haar en de bij Manon aangetroffen opvallende damesschoenen. Of weet iemand zich te herinneren wie in die buurt dergelijke schoenen had." Ook als mensen maar een snippertje informatie hebben, kunnen ze contact opnemen met de politie. "We onderzoeken elke tip."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore