Harde knal en flits

Donder en bliksem: fotograaf legt bijzondere 'streamer' vast

01 augustus 2020 15:41 Aangepast: 01 augustus 2020 15:46
Bij de rechtermolen is de streamer te zien. Beeld © Gijs de Reijke

Harde knallen en veel lichtflitsen. Het heeft vannacht flink geonweerd in Nederland. Vervelend als je daar wakker van wordt, maar voor weerfotografen een mooi moment om de camera te pakken. Gijs de Reijke wist vannacht een wel heel bijzondere foto te maken, die van een zogenoemde streamer.

Een mooie en indrukwekkende foto is het sowieso, die De Reijke maakte van het onweer bij de molens in Heusden. Hij wist de bliksem vast te leggen vanaf zo'n 200 meter afstand. 

Kleine bliksemstreep

Rechts op de foto staat achter een huis een windmolen. Aan de bovenkant van de molen is een kleine streep van bliksem te zien. "Een bijzonder fenomeen, we noemen dit een streamer", zegt Brian Verhoeven van Buienradar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Even wat koeler, maar volgende week kans op hittegolf

Felle inslag en harde knal

Bliksem gaat zowel van de wolk naar de grond, als van de grond naar de wolk, vertelt Verhoeven. "Het grootste deel van de bliksemontlading komt van de wolk naar beneden. Al die vertakkingen die je vaak ziet, laat goed zien hoe de bliksem op zoek is naar een verbinding met de grond."

Die verbinding kan de bliksem niet zelf maken, zegt Verhoeven: daar zijn streamers voor nodig. "Dit zijn heel kleine bliksems die een aantal meter vanaf de grond of een object omhoog gaan. Zodra één van die vertakkingen van de bliksemontlading zo'n streamer vindt, is het kanaal compleet en kunnen zich in rap tempo negatief geladen deeltjes naar het aardoppervlak verplaatsen om de positieve lading daar (deels) op te heffen. Het gevolg: een felle blikseminslag en vaak een heel harde knal." 

Lastig vast te leggen

Bij iedere bliksemontlading zijn streamers te zien. Maar doordat ze alleen dicht bij de daadwerkelijke inslag zitten en het heel snel gebeurt, zijn ze vaak lastig te zien. "Dat je het op zo'n foto als hierboven kunt zien, gebeurt maar zelden."

Meer over de bijzondere bliksem lees je in het weerblog van Buienradar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore