Ga naar de inhoud
Baan wisselen of niet?

De vakantiefile de baas: zo rij je er het snelst doorheen

Drukte vandaag in Frankrijk. Beeld © AFP

Vandaag is het weer zover: zwarte zaterdag. Recorddrukte op vooral de Franse, Duitse en Oostenrijkse wegen. Heb je ook altijd het gevoel dat je op de verkeerde baan rijdt als je in de file staat? Met die frustratie kun je nu afrekenen.

Filerijden. Het lijkt de supermarkt wel: welke kassa je ook kiest, het is altijd de verkeerde. Continu van baan wisselen, zegt de één. Veel rechts rijden, beweert de ander. Of: toch júist links rijden? 

Bijna iedere automobilist heeft wel zijn eigen theorie hoe je het snelst door de file kunt rijden. De Nationale Databank Wegverkeergegevens deed er een paar jaar geleden onderzoek naar.

64 spitsen onderzocht

Verkeerskundig adviseur Marthe Uenk-Telgen vergeleek 64 ochtendspitsen. Wat bleek? De linkerbaan is het snelst. "In 75 procent van alle files die ik heb onderzocht, waren de automobilisten op de meest linker rijbaan het snelst", zei ze destijds tegen RTL Nieuws. Voor de duidelijkheid: dat is de baan waar ook het hardst wordt gereden als er geen file is. 

Corona
Lees ook:
Corona of niet: daar is de vakantiefile. 'Zorg voor mondkapjes, water, airco en schoenen'

Links rijden in de file kan een boel tijdwinst opleveren: "Gemiddeld 4 minuten in een file van 5 kilometer."

Wel of niet wisselen?

De verkeerskundig adviseur keek niet alleen naar de beste baan om in te rijden; ook naar het wisselen van banen. De conclusie? "Van rijstrook wisselen en gaten opvullen loont niet. Het vergt beduidend meer concentratie en je doet je medeweggebruikers er weinig plezier mee. Rustig blijven hangen op de strook werkt beter."

Overigens wil Uenk nog wel één dingetje kwijt: "Als iedereen nu links gaat rijden, klopt mijn theorie niet meer. Nu maar hopen dat niet al te veel mensen mijn onderzoek lezen." 

De file oplossen doe je vanachter het stuur

01:18
Als bestuurder ben je het je niet direct bewust misschien, maar zelf kun je heel wat doen aan het fileprobleem.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore