Levensgevaarlijke mui

Grote zoekactie in Katwijk naar vermiste zwemmer

31 juli 2020 19:41 Aangepast: 31 juli 2020 21:21
Archieffoto van het strand bij Katwijk Beeld © ANP

Voor de kust van Katwijk is een grote zoekactie geweest naar een vermiste zwemmer. Reddingsboten, een helikopter en tientallen badgasten zochten aan het begin van de avond twee uur naar een man.

De zoekactie werd rond half acht beëindigd omdat er niemand was gevonden en er ook niemand als vermist is opgegeven. "Het kan zijn dat vermiste man op eigen houtje uit zee is gekomen. Niemand is als vermist opgegeven", zegt een woordvoerder van de reddingsbrigade.

De zoekactie werd opgestart toen een zwemmer zich meldde bij de reddingsbrigade en vertelde hoe hij samen met een andere zwemmer in een mui terecht was gekomen en hoe de andere man in de problemen leek. 

Menselijke ketting

Ook met waterscooters van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD) werd  gezocht. In de branding vormden strandgangers een menselijke ketting om de man te vinden.

De hele dag werd al gewaarschuwd voor muien bij de stranden. Een mui is een sterke stroming van het strand naar de zee, die niet eenvoudig waar te nemen is voor een argeloze zwemmer.

Niet tegenin zwemmen

De stroming is zo sterk dat er niet tegenin te zwemmen valt. Het advies is dan ook om je te laten meevoeren tot verderop in de zee, waar de mui in kracht afneemt en verdwijnt. Van daaruit kan veilig worden terug gezwommen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere slachtoffers door muien in zee: 'Situaties kunnen levensgevaarlijk zijn'

De reddingsbrigade in Katwijk laat weten dat ze eerder vandaag in ieder geval één gevaarlijke mui met boeien en vlaggen hadden gemarkeerd. Die zorgt al een tijdje voor problemen. Meerdere mensen zijn de afgelopen dagen daar al uit het water gehaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore