Wirwar aan maatregelen

Vliegtuigmaatschappijen willen reizigers uit risicolanden direct laten testen

31 juli 2020 18:41 Aangepast: 31 juli 2020 18:53
Een reiziger met mondkapje op een heel rustig Schiphol tijdens de coronacrisis. Beeld © ANP

Er moet een einde komen aan het doolhof aan maatregelen voor reizigers die terugkeren uit een oranje risicogebied. Dat vinden luchtvaartmaatschappijen die zijn aangesloten bij de koepel Barin. Zij vinden dat reizigers bij terugkomst op Nederlandse luchthavens direct getest moeten worden op het coronavirus.

Duitsland wil zelfs alle reizigers uit het buitenland verplicht laten testen, meldt het verantwoordelijke ministerie vandaag. Reizigers die landen of vertrekken op een luchthaven in Italië moeten hun temperatuur laten opmeten. 

Overal in Europa gelden andere regels voor reizigers die terugkomen uit gebieden waar het aantal coronabesmettingen relatief hoog is en waarvoor een oranje reisadvies geldt. Vreemd, vindt de koepel van luchtvaartorganisaties Barin.

Lappendeken

"Er komen meer en meer verschillende regimes op de luchthavens in Europa: formulieren die je moet invullen, temperatuurchecks en het testbeleid verschillen. Je moet naar één model toe", zegt voorzitter Marnix Fruitema van Barin. "Als je mensen direct test en het is negatief, hoeven ze ook niet meer in quarantaine." Daarbij moeten reizigers er wel rekening mee houden dat zo'n testuitslag er pas na 48 uur is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantie in coronagebied kan je twee weken loon kosten: 'Bewust risico genomen'

Maatregelen Schiphol

Op Schiphol moeten reizigers een mondkapje dragen en een gezondheidsverklaring bij zich hebben. De luchthaven heeft op meerdere punten sanitizers met handgel. Maar een verplichte coronatest is niet nodig op de Nederlandse luchthavens. 

"Dan vlieg je naar Lissabon, wordt je temperatuur gemeten. Vlieg je terug naar Schiphol, dan wordt er geen temperatuur gemeten. Zorg er nou voor dat alle maatregelen op vliegvelden in Europa één wordt", zegt Fruitema. "We hebben overeenstemming bereikt over een hulppakket van 750 miljard euro, maar we kunnen niet met één maatregelenpakket komen?"

Amerikaans luchtvaartmaatschappijen hebben bij de Europese Unie al eerder aangedrongen op een uniform maatregelenpakket. Daarmee zou een inreisverbod en quarantaineplicht achterwege worden gelaten, zeggen de maatschappijen. Nu geldt voor reizigers uit Schengenbied een inreisverbod. 

Dicht op elkaar

Er is ook kritiek op de maatschappijen zelf. Veel airlines houden de middenstoel niet vrij om passagiers op afstand tot elkaar te laten zitten. Reizigers moeten dan bijvoorbeeld een armleuning delen als ze naast elkaar zitten. "Maar een 100 procent veilige omgeving kun je nooit garanderen", zegt Fruitema daarover. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore