Corona-update, stel je vraag

Zijn er genoeg beschermingsmiddelen voor een tweede golf?

31 juli 2020 15:00

De angst voor de tweede golf zit er flink in, sinds de toename van het aantal corona-besmettingen. Daarom vragen lezers Erik, Juan en Elly zich af of er inmiddels wél voldoende mondkapjes, beschermende kleding en beademingsapparatuur zijn, als er zo'n tweede golf komt?

"Een tweede golf kunnen we nu wat betreft beschermingsmiddelen - in principe - aan", zegt woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid Tom Elbersen. "We hebben, natuurlijk binnen een bepaalde bandbreedte, voldoende beschermingsmiddelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM-baas: 'Mondmaskers voorkomen verspreiding virus nauwelijks'

Eerder tekort

Een belangrijke reden daarvoor is de ervaring van de golf met besmettingen in maart, zegt Elbersen. "We weten hoe die eerste golf is verlopen."

In maart bleek er een groot tekort aan beschermingsmiddelen in Nederland. Medewerkers in verzorgingshuizen en de thuiszorg hadden geen medische mondmaskers, handschoenen en beschermende jassen. Die werden allemaal gebruikt op de intensive cares van ziekenhuizen, die volliepen met corona-patiënten.

Beademingsapparatuur

Ook werd er gevreesd voor een tekort aan beademingsapparatuur op de intensive care, waarmee ernstig zieke patiënten moesten worden beademd. Maar de problemen met de beschermingsmiddelen en de beademingsapparatuur zijn inmiddels opgelost, zegt Elbersen.

Hij benadrukt wel dat er strikte richtlijnen zijn voor wie aanspraak mogen maken op beschermingsmiddelen, naast de ziekenhuizen. Dit om te zorgen dat de voorraad niet als sneeuw voor de zon verdwijnt.

"Onder meer mensen die werken in de langdurige zorg, de thuiszorg en de wijkverpleging kunnen nu aanspraak maken op de beschermingsmiddelen. "Die kunnen personen of instellingen aanvragen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. "Het gaat vooral om medewerkers die veel contact hebben met patiënten."

Het tekort aan beademingsapparatuur was al vrij snel opgelost, zegt Elbersen, door de inzet van apparaten uit andere sectoren, zoals van Defensie en veeartsen. Daar worden dus ook geen problemen mee verwacht bij een eventuele tweede golf.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore