Ga naar de inhoud
Anderhalve meter

Zorgen over video Schooltv: 'Leer kinderen niet om afstand te houden'

Een screenshot uit de video van schooltv: Tonky & Jack, anderhalve meter Beeld © NTR, schooltv

Als je van elkaar houdt, houd dan een beetje afstand, anderhalve meter. Dat is de boodschap van een video die Schooltv publiceerde. Maar kindertherapeut Chiara van der Linden maakt zich daar juist zorgen om. "Dit is belachelijk."

In de video wordt uitgelegd aan kinderen dat je afstand moeten houden als je van elkaar houdt en wat dan precies anderhalve meter is. Maar, zegt Van der Linden, kinderen hoeven helemaal geen afstand te houden.

Tot en met 12 jaar hoef je je onderling en tot volwassenen niet aan de anderhalve meter te houden, staat op de website van de Rijksoverheid. Dat geldt ook voor middelbare scholen.

Hele dag gezongen

Toch is de video wel op school getoond aan jonge kinderen, zegt Van der Linden. "Het lied is gemaakt voor kinderen van 0 tot 6 jaar oud. En ik zie ook kinderen van 11 die er los op gaan. Ik hoor van verschillende ouders dat kinderen het de hele dag door zingen."

Kinderen
Lees ook:
Kinderen eenzaam in coronatijd: meer chats naar Kindertelefoon

Dat noemt ze schandalig. Volgens Van der Linden is de video zelfs schadelijk. "We maken kinderen onnodig bang, want zij hebben niets met die afstand te maken. In feite zeg je: als je te dichtbij je papa of mama komt, houd je niet van hem of haar." 

En dat heeft gevolgen. "Ik zie door die anderhalvemeterboodschap in mijn praktijk hele angstige kinderen die bang zijn naar vrienden te gaan of naar opa en oma. Dat gaat te ver." 

RIVM:
Lees ook:
RIVM: kinderen dragen coronavirus nauwelijks over

Bovendien is aanraking belangrijk, zegt ze. "Aanraking is een van de eerste levensbehoeftes, zoals eten en drinken. Die ontneem je ze. Er zijn studies die laten zien dat het sterftecijfer onder baby's die weinig knuffelen vele malen groter is. Dat laat zien hoe belangrijk lichamelijk contact is." 

'Heel raar verhaal'

Bas Levering, als pedagoog verbonden aan de Universiteit Utrecht, sluit zich daarbij aan. "Fysiek contact is juist heel belangrijk." Hij noemt de boodschap in de video 'een heel raar verhaal'.

Kinderen
Lees ook:
Kinderen van Nederlandse Mirjam mogen jaar lang niet naar school

Er is ook een positieve noot: "Het is best aardig dat ze die 1,5 meter in allerlei stukjes opdelen, zoals kokosnoten of eieren. Dan zet je kinderen op een speelse manier aan het rekenen." 

Maar, vult hij aan, daar gaat het hier niet om. "De hoofdboodschap klopt hier niet. Want afstand houden hoeft niet en als je van elkaar houdt, houd je geen 1,5 meter afstand. Ik vind het eigenlijk een heel raar geval." Zijn suggestie: een video maken waarin de 1,5 meter afstand beter wordt uitgelegd, ook voor wie die afstand geldt.

Zo wordt de besmettingsgraad berekend

03:16
Het is een belangrijk getal voor eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen: de besmettingsgraad R, ook wel het reproductiegetal

Van der Linden maakt zich zorgen over het effect op lange termijn. "Je kunt kinderen een angststoornis aanpraten. Dan krijg je later volwassenen die een blokkade oplopen in sociaal contact en problemen krijgen bij het aangaan van relaties." 

Boodschap corrigeren

Maar volgens Levering valt dat wel mee. "Je moet niet overdreven dramatisch doen over zo'n video. De invloed van 1 zo'n filmpje is tussen alle informatie die kinderen al krijgen, niet beslissend. Dus het is overdreven om te zeggen dat dit heel schadelijk zal zijn."

Levering hoopt vooral dat volwassenen ingrijpen als kinderen de video zien. "Hopelijk zitten er wijze ouders naast de kinderen op de bank die uitleggen hoe het wel in elkaar zit. Maar die moeten de boodschap dus wel corrigeren en dat kan niet de bedoeling zijn."

Beter begrip

De NTR, verantwoordelijk voor Schooltv, zegt dat de video op speelse wijze aan kinderen laat zien wat de veelgebruikte term 'anderhalve meter' in de praktijk betekent. "Kinderen kijken video's van Schooltv thuis met hun ouders/verzorgers of op school, en die ouders en docenten kunnen de video gebruiken om de wereld van nu beter te leren begrijpen."

Denise
Lees ook:
Denise is proefpersoon in Brazilië voor 'ons' coronavaccin

'Ik wil niet dat mijn kind mensen eng gaat vinden'

Moeder Marsha Mels (41) maakt zich zorgen over de video. "Ik wil niet dat mijn kinderen opgroeien in een samenleving waarin mensen eng zijn en waarin je met een grote boog om ze heen moet lopen."

Ze heeft twee zoons van 4 maanden en 6 jaar oud. "Ik heb het gevoel dat kinderen met de video worden geïndoctrineerd. Dat ze een boodschap meekrijgen waarin wordt verteld dat ze met name mensen die ze liefhebben, niet mogen knuffelen of vasthouden."

Impact

Marsha is bang dat ze dan angsten ontwikkelen. "Of dat ze niet meer sociaal kunnen zijn. Ik hoor mijn zoontje nu al zeggen: dat is geen 1,5 meter, ik bel de politie. Als ze leren dat de buitenwereld eng is en dat je geen verbinding mag maken, gaan ze zich onveilig voelen."

Dat de NTR in de aanschrijving van de video zegt dat je de laatste tijd veel hoort over anderhalve meter, de afstand die grote mensen moeten houden, doet daar volgens Marsha niet aan af. "Kinderen lezen dat toch niet?"