'Moed en kracht nodig'

Van Gaal: er zijn profvoetballers die homo zijn, maar niet veel

31 juli 2020 09:02 Aangepast: 31 juli 2020 09:35

Louis van Gaal denkt dat er wel homoseksuele profvoetballers zijn, ook in Nederland, maar niet veel. "De voetbalwereld is geen afspiegeling van de maatschappij", zegt Van Gaal.

Dat zei Van Gaal in een interview met de Gaykrant. Volgens de voetbaltrainer gaat het nog langer duren dan iedereen denkt voordat er een betaald voetballer uit de kast zal komen. Volgens hem wordt er in de voetbalwereld over het algemeen niet over dit onderwerp gesproken, omdat de voetballerij 'heel conservatief in denken en doen' zou zijn.

'Je moet veel moed en kracht hebben'

Van Gaal zegt dat hij een voetballer die uit de kast zou willen komen, zou waarschuwen. "Je moet heel veel moed en kracht hebben om dat te doen, want de voetbalwereld en de boze buitenwereld lijken geaardheid een lastig probleem te vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Gaal las zijn biografie met tranen in ogen

Maar Van Gaal zegt ook dat het altijd veel beter is om uit de kast te komen. "Want je moet zo dicht mogelijk bij jezelf blijven", zegt hij. Van Gaal denkt dat homoseksualiteit nog door velen als afwijkend gedrag wordt gezien. "En dus zal je onder druk komen te staan als voetballer. Het zal veel teweegbrengen. Je moet veel weerstand overwinnen."

'Niet één speler heeft gezegd dat hij homo is'

In de hele carrière van Van Gaal is er niet één speler geweest die heeft gezegd dat hij homo is. "Niet één. Dat zegt genoeg. Ik heb het wel heel vaak gedacht en vermoed bij spelers. Maar als iemand daar niet zelf mee komt, wil ik hem daar niet mee belasten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore