Bijna 7900 overlijdens

CBS telt 3000 coronadoden meer dan RIVM in maart en april

31 juli 2020 07:31 Aangepast: 31 juli 2020 07:32
De ic-afdeling van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Beeld © Robin Utrecht

Van begin maart tot eind april zijn bijna 7900 mensen zeker of vermoedelijk overleden aan het coronavirus. Dat meldt het CBS op basis van doodsoorzaakverklaringen over die maanden. Het RIVM ging uit van 4890 coronadoden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen. Het is de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Quarantaine wordt niet verplicht voor reizigers uit risicogebied

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en CBS wisten tot nu toe alleen hoeveel mensen aan Covid-19 waren overleden die daarop waren getest. Daardoor bleven de mensen buiten beeld die wel aan het virus zijn overleden, maar niet waren getest.

Onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken.

Het is opvallend dat de cijfers van het RIVM en CBS zo uiteenlopen, zegt CBS-socioloog Tanja Traag. Mogelijk hebben artsen soms zonder test vastgesteld dat een patiënt was overleden aan Covid-19. Ook zou het kunnen dat informatie over tests niet altijd is doorgekomen bij het RIVM.

Minder doden door hart- en vaatziekten

Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker.

Traag vermoedt dat dit komt omdat sommige mensen die leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en daar uiteindelijk aan zijn overleden. Maar dat valt niet met zekerheid te zeggen. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helft van de Nederlanders geschrokken van opleving coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore