Meer kennis coronavirus

Gommers: 'Geen paniek door toenemende aantal besmettingen'

31 juli 2020 03:51 Aangepast: 31 juli 2020 03:54
Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care. Beeld © ANP

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, heeft Nederland geleerd van de piek van de coronacrisis en is de huidige toename aan besmettingen geen reden voor paniek. De ic's zullen minder snel volstromen, verwacht hij.

Dat zegt Gommers in een interview met het AD. Hij ziet dat artsen inmiddels wijzer zijn geworden over de werking van het coronavirus. "Met alles wat we nu weten en hebben zal de druk op de ic’s moeten afnemen en gaan we mensen minder snel op de intensive care zien."

'Tijd om te leren'

Bij patiënten met bloedstolsels "weten we nu veel beter wat we kunnen doen om de klachten te verminderen", zo noemt hij een voorbeeld. "In maart wisten we dat niet, die maand hebben we echt nodig gehad om te leren." Volgens Gommers heeft die leerperiode waarschijnlijk wel levens gekost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal besmettingen stijgt bijna overal in Europa, maar niet in Italië

De kennis over het gebruik van bepaalde medicijnen is volgens Gommers toegenomen. Zo noemt hij de ontstekingsremmer Dexamethason. "Dat werkt bij erg zieke coronapatiënten. De sterfte neemt met dertig procent af, bleek uit een Britse studie. Als mensen dat nemen, belanden ze minder snel op de ic, en hebben ze minder zuurstof nodig op de gewone afdeling in het ziekenhuis."

Mondkapjes

Wat betreft het gebruik van mondkapjes sluit Gommers zich aan bij het bestaande advies van het OMT. "Een niet-medische mondkap is momenteel in Nederland niet nodig. Kijk eens waar mensen nu besmet raken: thuis, in de privésfeer, op feestjes met familie, studentenfeestjes: denk je dat mensen daar mondkapjes gaan dragen? Nee." 

Mondkapjesplicht grote steden: 'Even wennen, maar het moet lukken'

Amsterdam en Rotterdam gaan als eerste steden in Nederland een mondkapjesplicht invoeren op drukke plekken. De mondkapjes worden vanaf woensdag 5 augustus verplicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore