Boven de 18 graden

'Aantal warme nachten in Nederland deze eeuw verdrievoudigd'

31 juli 2020 01:37 Aangepast: 31 juli 2020 02:36
In Vlissingen is het aantal warme nachten het grootst. Beeld © ANP

Het aantal warme nachten in Nederland is sinds de tweede helft van de vorige eeuw verdrievoudigd. Het gaat om nachten met een minimumtemperatuur van ten minste 18 graden.

De toename blijkt uit nieuwe cijfers van het KNMI die vandaag bekend zijn gemaakt. Warme nachten komen het vaakst voor in het zuiden van het land, zo blijkt, maar ook in de buurt van zee.

Vaakst in Vlissingen

Het KNMI heeft de warme nachten van vijf meetstations (De Kooy, De Bilt, Eelde, Vlissingen en Maastricht) in de periode 1951-2000 en 2001-2019 op een rijtje gezet. Daaruit blijkt dat het aantal het grootst is in Vlissingen en het kleinst in Eelde.

"In het algemeen is het aantal warme nachten groter naarmate de locatie zuidelijker en dichter bij zee ligt. Je ziet hier de dempende werking van de zee op temperatuurschommelingen", aldus het meteorologisch instituut.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe hóud je het uit? Nou, zo!

Waar in de eerste periode er jaarlijks ongeveer vier warme nachten waren in Vlissingen, ligt dat aantal in de periode 2001-2019 op 13.

Tropische nachten

In bijna drie daarvan ligt de temperatuur zelfs boven de 20 graden. Dan is er sprake van een tropische nacht. Ook die zijn flink toegenomen. "De relatieve toename in het aantal tropische nachten is zelfs nog groter", aldus het KNMI. Die gaan van nog geen een keer per jaar naar drie.

Eerdere klimaatberichten lieten volgens het KNMI al zien dat de nacht sneller opwarmt dan de dag.

Bloedheet in New York: brandkranen omgebouwd tot verkoelende douches

De mussen vallen van het dak in New York. Omdat veel locaties door corona gesloten zijn, is dat lastiger. Daarom zijn de brandkranen nu omgetoverd tot douches.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore