Ga naar de inhoud
Stappentellerterreur

Elke dag die 10.000 stappen: dat kan een obsessie worden

Het halen van 10.000 stappen is voor veel mensen een dagelijks streven.

Slank en fit blijven door elke dag 10.000 stappen te zetten is voor veel mensen een dagelijkse must. Maar volgens Britse onderzoekers zorgen stappentellers en fitbits voor obsessief gedrag. Vooral onder jongeren leidt het gebruik van stappentellers voor 'angst en terreur'. Bovendien zetten onderzoekers vraagtekens bij het 'heilige aantal' van 10.000 stappen.

Uit een onderzoek van de Harvard Medical School waarover Daily Mail schrijft, blijkt dat de dagelijkse portie van 10.000 stappen helemaal niet de heilige graal is, zoals veel mensen denken. De onderzoekers bestudeerden de stapgewoonten van 20.000 vrouwen van 62 jaar en ouder. 

Obsessief

Volgens de studie is het zetten van 4.400 stappen meer dan voldoende. Bij dit aantal daalt het sterftecijfer met 41 procent. Bij mensen die daar nog een schep bovenop doen, neemt het percentage volgens de studie juist al snel af.

Mensen die extreem veel wandelen en door de druk van de stappentellers gaan overdrijven, kunnen zelfs last krijgen van blessures aan heupen, knieën of voeten, waarschuwt professor David Stensel van de Loughborough Universiteit. 

Vergeet
Lees ook:
Vergeet je stappenteller: deze methode maakt je fitter (en kost veel minder moeite)

Ook een ander Engels onderzoek waarover de BBC  vandaag schrijft, waarschuwt voor het gebruik van stappentellers en fitnesstrackers. Vooral jongeren zijn er vatbaar voor. "Het gebruik van gezondheids- en fitnessapps kan ertoe kan bijdragen dat sommige jongeren overmatig gaan sporten of zich overgeven aan schadelijke voedingsgewoonten", zeggen de onderzoekers tegenover de Britse omroep.

In de greep

Eén van de onderzoekers zegt dat mensen in de greep kunnen raken van de fitbits. "Door alles te tracken, raak je verslaafd aan beweging." Vooral vrouwen zijn hier vatbaar voor. "Zij kunnen zichzelf sociaal isoleren van vrienden en familie", stelt de wetenschapper. Dat komt doordat ze continu op hun telefoon of horloge kijken en onrustig worden als ze te lang niet bewegen.

Stap
Lees ook:
Stap voor hap? Het nut van stappentellers

De Engelse krant Daily Mail portretteerde meerdere stappenteller-verslaafden, zoals de 30-jarige Pauline Craven-Lee. Zij stelt dat het halen van haar dagelijkse dosis aan stappen elke dag weer een verslaving is. "Ik word bang als ik niet genoeg stappen doe. Voordat ik mijn vrienden ontmoet, voel ik eerst de druk om mijn quotum van stappen te halen."

Aangekomen, niet afgevallen

Overigens is ze niet afgevallen, en dat terwijl ze elke dag gemiddeld  30.000 stappen zet. "Ik ben juist een paar kilo aangekomen. Maar afvallen is niet wat mij motiveert. Het is een persoonlijke uitdaging geworden waar ik me goed bij voel."

Wandelen is goed voor je brein

01:56
Wandelen is niet alleen gezond, het is ook goed voor je brein: 'Je wordt creatief, alert en productief!'