Blauwe lucht

Een zomerse dag morgen, maar kijk uit voor de zon: 'Je verbrandt heel snel'

30 juli 2020 18:57
Mensen genieten van de zon op het strand in Scheveningen Beeld © ANP

Het is zomer en morgen plukken we daar de vruchten van: er worden temperaturen van boven de 30 graden verwacht. Maar pas op voor de hoge zonkracht: risico's zijn huidverbranding, ontstaan van staar en huidkanker op latere leeftijd.

"Na tien à vijftien minuten kun je al verbranden", vertelt Marjon de Hond van Buienradar over de zomerse dag van morgen. Dit heeft te maken met de hoge zonkracht: de hoeveelheid UV-straling in het zonlicht die de aarde bereikt. En hoe hoger dat cijfer, hoe sneller je huid verbrandt.

Vitamine D

Een beetje zon is gezond voor de huid, want hierdoor wordt vitamine D aangemaakt. "Vitamine D is van belang voor gezonde botten en spieren en heeft mogelijk ook nog andere positieve gezondheidseffecten. In de lente en zomer is een korte blootstelling van de huid aan de zon al voldoende", zegt Werner Hagens, adviseur gezondheid en milieu bij het RIVM.

Maar een hoge zonkracht kan ook gevaarlijk zijn voor onze huid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hete glijbanen, zitjes en tegels: 'Kinderhuid verbrandt snel'

"Belangrijkste risico's van UV-straling zijn huidverbranding, ontstaan van staar en huidkanker op latere leeftijd", zegt het RIVM. 

Eerder rimpels

Marlies Wakkee, dermatoloog in het Erasmus MC, beaamt dit: "Met een hoge zonkracht verhoog je het risico op je huid. Zeker met een lichte huid kan je al binnen 15 minuten verbranden."

Niet alleen verbranding zorgt voor beschadiging aan de huid. "Door langdurig in de zon zitten krijg je eerder rimpels. Dus: de beste bescherming tegen een oude huid is je goed beschermen", vertelt Wakkee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door corona schijnt de zon feller, en dat is zeker niet alleen maar goed nieuws

Bescherming

Maar we kunnen schade door de zon op verschillende manieren beperken. Het RIVM raadt aan om jezelf goed in te smeren met minstens factor 30, een zonnebril met UV-bescherming te dragen en een pet of hoed op te doen. Ook is het slim tussen 11 en 4 uur 's middags de zon te vermijden en kinderen te beschermen tegen zonlicht. 

Ook Wakkee adviseert om in de middaguren de schaduw op te zoeken. "Wil je in de tuin werken of een stuk gaan fietsen, doe dat dan ervoor of erna", zegt zij.

Wat is zonkracht?

Werner Hagens van het RIVM legt uit wat onder zonkracht verstaan wordt. "Zonkracht is een maat voor de intensiteit van UV-straling van de zon en bepaalt hoe lang de huid kan worden blootgesteld zonder rood te worden."

"Juist in de lente- en zomerperiode staat de zon hoog aan de hemel, waardoor je in deze periode hogere zonkracht-waarden kan verwachten. De straling die de aarde bereikt wordt verminderd door de dikte van de ozonlaag en de hoeveelheid wolken, vocht en stof in de atmosfeer."

Een hoge zonkracht betekent niet automatisch dat het ook erg warm is, zegt Hagens. "Ook tijdens koelere dagen in de lente en zomer kan de zonkracht hoog zijn, waardoor iemand flink kan verbranden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore