Rotterdam en Amsterdam gaan een mondkapjesplicht invoeren in drukke delen van de steden. Daarmee zijn Rotterdam en Amsterdam de eerste gemeenten die lokaal coronamaatregelen gaan nemen. De mondkapjes worden in beide steden vanaf woensdag 5 augustus verplicht.
Gisteren werd bekend dat gemeenten lokaal mogen gaan experimenteren met mondkapjes op drukke plekken. Een landelijke mondkapjesplicht wil het kabinet vooralsnog niet invoeren.
Amsterdam
De mondkapjesplicht in Amsterdam gaat volgende week woensdag in en geldt in de straten en winkels voor het Wallengebied, de Kalverstraat, Nieuwendijk, de Albert Cuypstraat en op de markten op Plein ‘40-’45. Het gaat om een experiment en iedereen vanaf 13 jaar en ouder moet op deze plekken verplicht een mondkapje op.
Tijdens drukke weekenden wijst een speciaal team op de introductie van de mondkapjesplicht en worden gratis mondkapjes uitgedeeld. "We gaan ook handhaven, waarschuwen en beboeten", zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.
De plicht geldt niet in horeca of musea.
Rotterdam
Ook Rotterdam verplicht op drukke plekken mondkapjes. Het gaat om het centrum van Rotterdam (Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenwegplein en Coolsingel), de markten op het Visserijplein, Afrikaanderplein en de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.
De maatregel geldt in Rotterdam van 06.00 tot 22.00 uur. Voor de markten geldt de plicht alleen op marktdagen.
Experimenteren
Burgemeesters gaven gisteren aan te willen experimenteren met maatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden, om zo het coronavirus in te dammen. Het voorschrijven van mondkapjes op drukke plekken is één van die experimenten.
RIVM-directeur Jaap van Dissel zei gisteren nog na het overleg met de 25 veiligheidsregio's dat 'er simpelweg geen bewijs is voor dat een mondkapje werkt.'

'Kan juridisch niet'
Staatsrechtgeleerden betwijfelen of gemeenten op deze manier een mondkapjesplicht mogen invoeren. "Dat kan helemaal niet", zei hoogleraar Wim Voermans gisteren tegen RTL Nieuws.
Dat het gaat om een experiment en dat de draagplicht alleen van kracht is op bepaalde plekken, maakt daarvoor niet uit. De overheid, zegt Voermans, mag 'niet achter de voordeur komen, niet in kerken iets dwingend regelen en geen mondkapje verplichten.'
Volgens de woordvoerder van de burgemeester van Amsterdam is het juridisch wel mogelijk: "De juridische basis is stevig genoeg. Uiteindelijk moet het woensdag in de noodverordening staan. Wij denken dat het mogelijk is."
'Geen wetenschappelijk bewijs voor mondkapjesplicht'
Gemengde reacties
Amsterdamse ondernemers reageren positief op de mondkapjesplicht. Cor van Dijk, voorzitter van de ondernemersvereniging van de Wallen zegt tegen RTL Nieuws: "Wij experimenteren komend weekend al met de plicht. Dat doen we niet uit het oogpunt van de volksgezondheid, maar om mensen bewust te maken dat er regels zijn."
Van Dijk: "Wij horen om ons heen en van mensen die uit het buitenland terugkomen, dat het werkt."
Marktkooplui zijn minder blij. "Wij waren hier al bang voor", zegt voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. "We zijn er niet blij mee, maar dit zijn de consequenties van bezoekers die zich niet aan de regels houden."