Boetes

450 boetes uitgedeeld aan ov-reizigers zonder mondkapje: 'Dat is zo goed als niets'

30 juli 2020 15:45 Aangepast: 30 juli 2020 16:03
Beeld © ANP

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer op 1 juni zijn er 450 boetes uitgedeeld aan reizigers die geen kapje droegen. "Dat komt ook omdat we nog altijd heel coulant zijn", zegt Pedro Peters van openbaarvervoerkoepel OV-NL. Hij waarschuwt wel: na de zomer is de kans groot dat de vervoerders flink strenger worden.

De helft van de boetes – ruim 200 – zijn aan treinreizigers uitgedeeld. Volgens Peters is het aantal boetes nog altijd heel erg laag. "Ter vergelijking: voor zwartrijden zijn in dezelfde periode 7000 bekeuringen uitgedeeld in het openbaar vervoer."

Twee redenen

De hoogte van de boete voor het niet-dragen van een mondkapje is 95 euro. De meeste boetes zijn afgelopen maand uitgedeeld. Dat het aantal zo laag is, heeft twee redenen. "Allereerst zien we dat de meeste reizigers zich heel goed aan de regels houden. Slechts 10 procent van de reizigers doet dat volgens onze steekproeven niet."

Maar het aantal bekeuringen is ook laag omdat de vervoerders tot nu toe nog heel soepel zijn. "We duwen de reiziger niet meteen een bon onder zijn neus. We spreken reizigers eerst aan en beginnen met een waarschuwing. Alleen reizigers die dan nog niet mee willen werken, krijgen een boete. We zijn niet streng, ook omdat mensen er nog aan moeten wennen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles wat je moet weten over mondkapjes in het openbaar vervoer

Strenger na de zomer

Nu het aantal coronabesmettingen stijgt en de drukte straks weer zal toenemen in treinen en bussen, is het wel de bedoeling dat na de zomer de vervoerders strenger gaan worden in hun controles. Peters: "De gewenningsperiode is straks voorbij. We bekijken nu hoe we dat gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door extra handhavers in te zetten of meer steekproeven te houden."

Een NS-woordvoerder laat desgevraagd weten dat 'er voor de treinen bekeken gaat worden of het nodig is om strenger te worden na de zomer'. En hoe de NS dat dan eventueel gaat doen in samenspraak met de rest van de vervoerders.

Costa corona met mondkapje

Zijn we een beetje op de hoogte van de regels in vakantielanden? Editie NL zocht het uit.

Agressie in ov niet toegenomen

De agressie in het ov vanwege de mondkapjesplicht is de afgelopen tijd niet toegenomen. "De geluiden van de conducteurs zijn overwegend positief. Het overgrote deel van de reizigers houdt zich goed aan de regels", stellen Pedro Peters van OV-NL en de NS.

Wat wel opvalt, is dat vooral in de bus het aantal zwartrijders flink is gestegen gedurende de coronatijd. Peters: "Reizigers moeten sinds de uitbraak van corona achterin in- en uitstappen om de buschauffeur te beschermen. De sociale controle is daardoor een stuk minder, waardoor het aantal mensen dat zwartrijdt flink is gestegen. Niet alleen het zogenaamde tuig maakt zich hier schuldig aan, maar ook keurige, oude mensen."

De vervoerders hebben extra handhavers ingezet in onder meer de bussen om het aantal zwartrijders harder aan te pakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore